Abandonaţi de o mamă criminală

Copii plini de păduchi, bolnavi, abandonaţi de mama ce a fugit cu poştaşul (VIDEO&FOTO)

sâmbătă, 08 februarie 2014, 02:50
7 MIN

Micuţii cu vârste între 2 şi 7 ani erau răciţi şi plini de păduchi. Fetiţa de 3 ani avea o fractură mai veche la un picior. Copiii au fost internaţi la Spitalul de Copii. Mama lor a fugit în lume cu un cumnat.

Mama a patru copii din Schitu Duca şi-a lă­sat copii de izbelişte şi a fugit cu poştaşul.

An­dre­ea Sandu, însărcinată cu al cincilea copil, este de negăsit, fiind suspectată de vecinii din localitate că a fugit cu un localnic, fost poştaş, în Galaţi. Tot poştaşul este bănuit şi că este tatăl co­pilului care trebuie să vină pe lume. Ceilalţi pa­tru au fost făcut cu un alt bărbat, plecat de patru ani în Italia, şi care nu s-a mai interesat de soarta familiei. De asemenea, poştaşul Daniel Zaharia a fost în centrul atenţiei în cursul anului 2012 când ar fi furat 30.000 de lei, bani reprezentând pensiile localnicilor, şi ar fi dispărut. Ulterior, s-a întors şi a înapoiat banii, iar conducerea Poştei nu a mai făcut plângere la Poliţie. După acest incident, Zaharia ar fi fugit în judeţul Galaţi, iar ma­ma copiilor a plecat după el. Cei patru fraţi, trei băieţi şi o fetiţă, din localitatea Schitu Duca, ju­de­ţul Iaşi, s-au obişnuit să doarmă singuri în casă, fără căldură şi fără hrană. Cea care i-a adus pe lume, în loc să-i îngrijească, se mulţumea să-i ştie cu un acoperiş deasupra capului şi atât. Femeia are 25 de ani şi va deveni din nou mamă peste puţin timp. Oamenii care o cunosc spun că este desfrânată şi dependentă de plăcerile trupeşti, a­cesta fiind şi motivul pentru care aproape noap­te de noapte pleca de acasă şi-şi lăsa copiii fără su­praveghere. Nu s-a astâmpărat nici după ce a ră­mas însărcinată cu un poştaşul. Chiar dacă fătul are deja şapte luni, acest lucru nu a împiedicat-o să hoinărească noaptea, lăsându-şi copiii fără mân­care şi căldură. Îi îmbrăca gros, cu multe haine, după care pleca şi se întorcea după multe ore.

Trăiau în mizerie

Situaţia copiilor Andreei Sandu este cunoscută de toţi din localitate, însă nu s-au luat mă­suri până ieri. Ultima plecare a mamei a fost joi, când a aflat şi asistentul social de la Primărie, ca­re a aşteptat ca femeia să se întoarcă pentru a avea o nouă dicscuţie cu ea. Nu s-a mai întors însă, iar copiii au petrecut noaptea singuri. Timp de 24 de ore, pe timpul nopţii, cei mai mici dintre copii, un băiat de doi ani şi fata de trei ani, au plâns încontinuu, iar o vecină şi-a dat seama că din nou au rămas singuri, ea fiind şi cea care a anun­ţat autorităţile. La domiciliul copiilor au venit a­sistentul comunitar, Poliţia şi o echipă a Direc­ţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi. Imaginile văzute i-au îngrozit pe cei prezenţi la faţa locului. Cei patru copii au fost găsiţi în mizerie, erau nespălaţi şi nemâncaţi, aveau păduchi şi erau răciţi. Cu toţii au fost transportaţi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament. „Pacienţii în vârstă de doi, trei, cinci şi şapte ani s-au ales cu o răceală, pentru că au stat mai multe ore în frig. Se pare că situaţia era me­reu aşa, iar zilele şi nopţile le petreceau în­tr-o locuinţă fără căldură. Au fost investi­gaţi, iar fetiţa de trei ani a fost internată la Secţia de Chirurgie, deoarece avea o fractură mai veche la nivelul unui picior. Restul fraţilor sunt in­ter­naţi la Secţia de Pediatrie. Copiii vor fi de­pa­razitaţi, spălaţi şi hrăniţi şi vor rămâne în spi­tal până când se va lua o decizie cu privire la soarta lor“, a precizat dr. Lucian Cerna­hos­chi, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfânta Maria“.

Însărcinată cu un cumnat

Cei care o cunosc pe mama inconştientă spun că aceasta este însărcinată cu cumnatul său, poş­ta­şul fiind soţul surorii ei. Deşi situaţia familiei este cunoscută de mai bine de un an, primarul susţine că niciodată nu şi-a lăsat singuri copiii atât de multe ore. „Cazul se află în atenţia noas­tră. Ei reprezintă o categorie socială cu care nu te poţi înţelege. S-a discutat de mai multe ori cu mama, dar de fiecare dată a spus că va avea grijă de copii şi că nu vrea să-i dea. Fără acceptul ei, nimeni nu s-a băgat să ia copiii din familie. Spunea că se va schimba, dar degeaba. A mai plecat de acasă, dar câteva ore şi nu o noapte întreagă. Vecina acesteia ne-a spus că nu a revenit peste noapte şi atunci am anun­ţat DGASPC Iaşi şi Poliţia“, susţine Mihai Miha­lache, primarul din Schitu Duca. Potrivit acestuia, tatăl nu mai ţine legătura cu minorii, nu tri­mite bani şi nu vorbeşte cu mama acestora. „Nu am putut face nimic, deoarece era necesar ac­cep­tul mamei pentru ca minorii să fie luaţi din familie. Ea însă a refuzat mereu. Când discutam cu ea spunea că va avea grijă de ei, ne aproba, după care făcea tot ce voia ea“, a adăugat primarul.

Căutată de poliţie

Poliţiştii ieşeni o caută acum peste tot pentru a o trage la răspundere. „Poliţiştii au primit o se­sizare despre faptul că patru copii, trei băieţi şi o fetiţă, se află într-o casă, lipsiţi de suprave­ghe­re. Pe numele mamei copiilor a fost deschis un dosar penal pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorilor. Mama copiilor nu se afla acasă, cel mai probabil lipsind pe tot parcursul zilei. Poliţiştii au indicii despre locul unde află şi este o problemă de timp până o vor găsi“, a precizat Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei. Minorii vor petrece urmă­toa­rele zile în spital, după care vor intra în re­gim de plasament. DGASPC Iaşi a demarat o an­chetă, însă din primele date se pare că nicio altă rudă nu doreşte să se ocupe de creşterea copiilor. De altfel, familia se află de mai mult timp în evi­denţa autorităţilor, dar copiii nu au fost scoşi pâ­nă acum din casă deoarece mama a semnat de fiecare dată că se va ocupa de îngrijirea lor şi a promis că nu va mai pleca de acasă. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar acum va rămâne fără cei patru minori. „Ceea ce a făcut mama este negli­­jenţă. De circa o lună asistentul comunitar şi asistenţii sociali au încercat să o facă să în­ţe­leagă, au vorbit cu ea, dar văd că degeaba. Exis­tă afecţiune pentru ei, însă nu le poartă deloc de grijă, dar nici nu vrea să-i dea. Este puţin probabil să-i mai poată lua înapoi, dar aş­tep­tăm rezultatele finale ale evaluării. Un copil poate fi luat de stat prin două metode. Ori unul dintre părinţi îşi dă acceptul, ori în măsură de urgenţă, atunci când se constată că nu este îngrijit corespunzător sau este abuzat“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi. Copii vor ajunge într-un centru de plasament sau în asistenţă maternală. Cel mai probabil, dacă sunt daţi la asistenţi maternali, ei vor fi despărţiţi, având în vedere că un angajat nu se poate descurca cu patru copii mici. „Sunt puţine cazurile în care toţii copiii unei familii ajung la acelaşi asistent maternal. Vorbim to­tuşi despre patru minori, cu vârste mici, şi este greu să se ocupe o singură persoană de îngrijirea tuturor. Vom vedea exact ce se întâmplă. Noi ne dorim să nu-i despărţim, şi chiar să-i reintegrăm în familie după o perioadă dacă va exista această posibilitate. Poate tatăl, dacă re­vine în ţară, îi va lua“, a încheiat Tiberiu Ban­taş.

Comentarii