Credit de 6 milioane euro pentru aprinderea semafoarelor din Iaşi

joi, 01 octombrie 2015, 01:58
2 MIN
 Credit de 6 milioane euro pentru aprinderea semafoarelor din Iaşi

Consiliul Local a aprobat ieri contractarea unui credit de peste 6 milioane euro. Banii vor fi împrumutaţi pentru o perioadă de maximum 15 ani de la Ministerul Finanţelor Publice şi vor fi utilizaţi pentru finalizarea unui proiect european asupra căruia există suspiciuni de corupţie. Este vorba de înfiinţarea sistemului de management al traficului, proiect în valoare de circa 20 milioane euro. 

Finanţarea nerambursabilă aferentă acestui proiect a fost sistată întrucât DNA verifică modul în care a decurs implementarea. „Împrumutul nu este mare pentru municipiul Iaşi, vorbim de circa 6 milioane euro, uneori sunt procente subunitare pentru bugetul general“, a declarat ieri primarul interimar Mihai Chirica.

În cazul proiectului de management al traficului, potrivit Ministerul Fondurilor Europene, a fost reţinută de la plată o sumă asemănătoare cu valoarea creditului care va fi contractat de primărie.

Liberalul Marius Dangă a amintit că primăria are contractat deja un credit de 30 milioane euro pentru a cofinanţa proiectele europene. „Spre deosebire de primul împrumut, acest credit de 6 milioane euro vine să acopere nişte greşeli pe care executivul le-a făcut, iar eu bănuiesc că se va mai veni şi cu alte proiecte de hotărâre pentru împrumuturi. Discuţia care se ridică este cât vor putea ieşenii să suporte greşelile pe care executivul le face în implementarea proiectelor europene afectând bugetele pe anii viitori“, a spus Dangă.

Potrivit lui Chirica, municipa­litatea ar putea recupera banii împrumutaţi în cazul în care Ministerul Dezvoltării va debloca plăţile, iar primăria va câştiga în instanţă procesul prin care a contestat corecţia financiară aplicată de către autoritatea centrală.

Până atunci, la nivelul municipalităţii ar putea demara o anchetă internă privind modul în care au fost şi sunt implementate proiectele europene. Dangă a propus ieri înfiinţarea unei comisii de anchetă şi a obţinut un aviz de principiu din partea lui Chirica în privinţa aprobării unui proiect de hotărâre în acest sens în viitoarea şedinţă a CL. După ce va împrumuta cele 6 mi­lioane de euro, gradul de îndatorare a primăriei va creşte de la 16% la 22%, limita legală fiind de 30%.

Comentarii