De Business

Punem punctul pe știi

N

Credite cu dobânzi reduse pentru IMM-uri de la Guvernul elveţian

N

joi, 15 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Credite cu dobânzi reduse pentru IMM-uri de la Guvernul elveţian

\N

 Întreprinzătorii mici şi mijlocii din judeţ care caută finanţare pentru a-şi dezvolta afacerea pot obţine fonduri consistente de la Guvernul elveţian.

În prezenţa ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, şi al ambasadorului Elveţiei în România, ES Jean Hubert Lebet, a fost lansat, ieri, la Iaşi Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri. Programul are rolul de a ajuta mediul de afaceri din România prin facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri. În urma implementării acestui proiect se aşteaptă să crească numărul de IMM-uri care să acceseze credite pentru investiţii, să fie create şi să se menţină locurile de muncă în IMM şi să crească rezilienţa start-up-urilor. Proiectul se derulează în perioada 2014 – 2019, la nivel naţional, prin intermediul unităţilor teritoriale ale CEC Bank, sub forma unei scheme de ajutor de minimis. Bugetul total este de peste 28,5 milioane CHF, din care 20 milioane contribuţia elveţiană şi cealaltă parte unitatea bancară. „CEC Bank este în prezent banca IMM-urilor, mai mutl de 50% din portofoliul nostru este dedicat IMM-urilor. Din ianuarie, de când a fost lansat proiectul la Bucureşti, am consiliat peste 400 de persoane în cadrul acestui program, iar 20 de credite au fost deja contractate. Acum mai avem alte zece credite în curs de finalizare. Îi îndemnăm pe întreprinzătorii mici şi mijlocii să aibă curaj, deoarece condiţiile de creditare sunt foarte atractive”, a spus Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank. Astfel, întreprinzătorul poate contracta o sumă de maximum 100.000 CHF cu o dobândă avantajoasă (ROBOR 6 cu marjă ^1%); creditul se va achita în cinci ani şi va avea o perioadă de graţie de până la 12 luni, la cerere beneficiarului; garantarea creditului se face până la 80%, beneficiarul având obligaţia să menţină investiţia pe durata implementării proiectului. Potrivit legii 346/2004, pot beneficia de o astfel de finanţare IMM-urile care desfăşoară activităţi în unul din cele patru domenii prioritare (servicii medicale, turism, producţie – fără alcool, tutun etc -, comercializare sisteme de economisire a energiei), nu au datorii la stat, au un an experienţă în domeniul de activitate, au un plan de investiţii unde este necesar creditul şi nu se află în dizolvare/lichidare/reorganizare/executare silită etc.

Prezent la conferinţa de lansare de la Iaşi, ministrul delegat pentru IMM-uri i-a încurajat pe micii afacerişti care au asistat la eveniment să acceseze credite, anunţând că în câteva luni va demara un proiect util finanţat din fonduri nerambursabile. „Eu vă invit să luaţi bani de la Fondul Română – Elveţian şi de la CEC Bank. Această dobândă nu o mai întâlniţi pe piaţă, aşa că trebuie să profitaţi. În plus, vă anunţ că în iunie va fi lansat un nou program de sprijin pentru absolvenţii 2014, cu locuri de muncă subvenţionate în IMM-uri, finanţat din fonduri europene: salariul net pentru un absolvent de liceu va fi de 900 lei, iar pentru un absolvent de facultate de 1300 lei. Proiectul valorează 40 de milioane de euro şi este finanţat prin POSDRU”, a precizat Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri.

 

Comentarii