Criză acută de medici anestezişti în spitalele din Iaşi. Toţi fug în străinătate

joi, 17 septembrie 2015, 01:57
2 MIN
 Criză acută de medici anestezişti în spitalele din Iaşi. Toţi fug în străinătate

Gradul de ocupare a posturilor destinate medicilor anestezişti variază între 50 şi 80 la sută. Unde sunt cele mai grave situaţii?

Spitalele din Iaşi funcţionează cu mai puţini medici anestezişti decât prevede norma stabilită de către Ministerul Sănătăţii (MS). Criza de medici, accentuată de exodul halatelor albe către Franţa sau Belgia, determină unităţile să facă eforturi pentru a asigura o bună desfăşurare a actului medical în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă. De exemplu, activitatea de anestezie din această vară de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost asigurată de doar doi medici, motiv pentru care intervenţiile chirurgicale au fost programate zilnic până în ora 15.

În Iaşi, gradul de ocupare a posturilor destinate medicilor anestezişti variază între 50 şi 80%, situaţii dificile înregistrându-se la Spitalul de Pediatrie, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la IRO. Normativul impus de minister fiecărui spital are în vedere numărul de paturi din unitatea respectivă şi numărul de intervenţii chirurgicale realizate în spitalul respectiv.

„În acest moment, în România sunt doar 650 de medici anestezişti, iar în judeţul Iaşi sunt aproximativ 50. La nivel mondial, criza s-a accentuat în ultimii ani datorită creşterii morbidităţii, întrucât s-a modificat piramida vârstelor şi s-au înmulţit cazurile pacienţilor cu boli cronice care necesită intervenţii chirurgicale. În plus, a crescut şi numărul pacienţilor răniţi în accidente, şi prin urmare tot mai mulţi pacienţi au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă“, a arătat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.

Deficitul de personal ATI se datorează faptului că anesteziştii preferă să profeseze în alte state, acolo unde salariile sunt de câteva ori mai mari faţă de cele din România. În plus, specialitatea nu se regăseşte printre cele mai căutate la intrarea în rezidenţiat. Toamna aceasta, MS a aprobat Spitalului „Sf. Spiridon“ cinci posturi, pe care unitatea le-a scos la concurs.

„Ştim că este o problemă în această specialitate, dar ne bazăm că medicii din spital îşi vor anunţa colegii care ar putea fi interesaţi şi astfel vom completa normativul“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.
 

Comentarii