Cu licenţă, spre fundătură!

joi, 23 martie 2017, 02:43
3 MIN
 Cu licenţă, spre fundătură!

 

CSM Politehnica a achitat datoriile fără de care nu putea obţine licenţa pentru sezonul viitor, însă  are în continuare restanţe mari, circa 3 milioane de lei. Fundaţia Sportului Ieşean nu a alocat niciun leu în acest an clubului de fotbal, spre deosebire de alte sporturi. In Copou se vorbeşte, pe la colţuri, de insolvenţă
 
 
Repetatele semnale de alarmă trase de “Ziarul de Iaşi” în privinţa dezechilibrului financiar existent la CSM Politehnica nu au fost ascultate. Drept urmare, clubul de fotbal al Iaşului a ajuns într-o situaţie critică, în Copou discutându-se deja, pe la colţuri, despre insolvenţă. Asta în ciuda faptului că încă de la începutul săptămânii preşedintele executiv al clubului, Florin Prunea, a declarat că echipa nu va avea emoţii legate de licenţiere, datoriile din 2016 fiind achitate. Restanţele de anul trecut au fost plătite, pe parcurs, din banii produşi de club în acest an: circa 820 000 de euro din ultimele rate din drepturile de televizare pentru sezonul în curs şi 100 000 de euro ca urmare a vânzării lui Alexandru Creţu la Olimpia Ljubljana.
Totuşi, clubul ieşean are, în continuare, datorii consistente, de peste 3 milioane de lei. Sumele provin din două salarii restante (ianuarie şi februarie) către jucători şi antrenori, TVA neachitat, restanţe la bugetul de stat, facturi neplătite către terţi etc. S-a ajuns aici pentru că aportul oficialităţilor locale la bugetul echipei s-a diminuat de la an la an, iar clubul nu a făcut nicio reducere de buget.
CSM a primit de la Fundaţia Sportului Ieşean, fundaţie alimentată cu fonduri de Primăria Iaşi, în principal, şi Consiliul Judeţean Iaşi, 7,7 milioane lei în 2014, 5,8 milioane lei în 2015 (când clubul a solicitat 8 milioane lei) şi 5,5 milioane lei în 2016, când clubul, care solicitase 8,5 milioane lei pentru întăririle necesare participării în Europa League, a mai achitat şi peste 500 000 de lei pe scaunele montate pe arena “Emil Alexandrescu”.
În condiţiile în care fondurile obţinute din sponsorizări sunt simbolice, singura variantă ca echipa să iasă din impas este FSI, fundaţie care susţine financiar toate echipele locale.
În acest an însă, Fundaţia a virat mai multe fonduri către celelalte sporturi, dar niciun leu către fotbal, deşi, în ultima perioadă, s-au aruncat pe piaţă diferite informaţii, care au afirmat că gruparea care activează în Liga I va primi fie 500 000 de lei (în februarie), fie 800 000 de lei (în această lună).
Informaţiile, obţinute pe surse, nu au fost comentate de preşedintele CSM Poli, Florin Prunea. Până la ora închiderii ediţiei, primarul Iaşului, Mihai Chirica nu a răspuns la întrebările legate de finanţarea CSM Politehnica.
Preşedintele FSI, Lucian Popescu, a comentat astfel subiectul: “În ultimele două săptămâni, am tot discutat situaţia finanţării, atât în FSI, cât şi cu CSM, pentru a găsi o variantă legală. FSI a comunicat cu CSM demersul finanţării, urmând ca până vineri să identificăm o soluţie pozitivă”. Popescu a mai spus că nu s-a stabilit încă fondurile care vor fi date fiecărei discipline în 2017: “În funcţie de cât va da Primăria către FSI în acest an şi în funcţie de cât va oferi Fundaţiei şi CJ, vom analiza în CD al FSI sumele ce vor fin alocate structurilor sportive cu proiecte de performanţă sustenabile”. 
 
 

Comentarii