Cum a scăpat Primaria Iaşi de o datorie de 100 de milioane de euro. Culisele unei executări suspecte

marți, 03 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Cum a scăpat Primaria Iaşi de o datorie de 100 de milioane de euro. Culisele unei executări suspecte

În vară, ca şi cum ar dispune o poprire banală, un judecător din Iaşi încuviinţa executarea silită a municipalităţii pentru o sumă aproape cât tot bugetul pe un an. Contestaţia depusă de Primărie a salvat autorităţile locale de o datorie imposibil de plătit: aproape 100 de milioane de euro.

După câteva luni de emoţii, Primăria municipiului Iaşi a primit o veste bună în procesul de 100 de milioane de euro. Judecătoria Iaşi a admis contestaţia la executare depusă de municipalitate împotriva deciziei de executare silită admisă, în luna iunie, de un judecător de la aceeaşi instanţă. Atunci, în cameră de consiliu, un magistrat dispusese executarea silită a Primăriei Iaşi pentru o sumă de aproape 100 de milioane de euro, presupus cuvenită unui anume Nicolae Limbăşan pentru o obligaţie la purtător emisă în 1906. În timpul judecării contestaţiei la executare, avocaţii lui Limbăşan au cerut instanţei inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale, pentru declararea ca neconstituţional a unui articol dintr-o lege din 1958. Solicitarea a fost însă respinsă. Pe fondul cauzei, judecătorii au decis: „Anulează executarea silită însăşi şi toate actele de executare, efectuate în temeiul înscrisului Obligaţiune la Purtător nr. 020120 emisă în anul 1906 de «Regatul României-Oraşul Iaşi» prin legea promulgată prin Decretul Regal nr. 2431 din 12/25 iunie 1906, publicat în Monitorul Oficial 61 din iunie 1906, în dosarul 614/2017 aflat pe rolul BEJA «Dominte şi Asociaţii».“

Cum s-a ajuns la 100 milioane euro

Respectivul dosar de executare a fost instrumentat la solicitarea lui Nicolae Limbăşan, care a obţinut încuviinţarea executării silite în baza unei obligaţiuni din 1906. Presupusa valoare a documentului era de 500 de lei, însă Limbăşan a cerut executorilor să îi obţină suma actualizată la rata inflaţiei din 1906 până în prezent. În numele creditorului Limbăşan, executorul judecătoresc Bogdan Tufeanu, pe 10 aprilie 2017, a solicitat Judecătoriei Iaşi încuviinţarea executării silite împotriva Primăriei municipiului Iaşi, în solidar cu statul român, prin Ministerul de Finanţe. După ce a obţinut încuviinţarea executării silite, executorii s-au adresat unui expert contabil de la Bucureşti, al cărui rol a fost să calculeze valoarea actuală a presupusei obligaţiuni, precum şi dobânda legală aferentă capitalului acestuia. A rezultat incredibila sumă de 419.516.898,1 lei, echivalentul a peste 102 milioane de dolari sau a aproape 92 de milioane de euro.

Care a fost apărarea Primăriei

În contestaţia la executare, municipalitatea a susţinut că presupusa obligaţiune deţinută de Limbăşan ar fi fost identificată pe un site de vânzări la un preţ de 112 lei şi că, mai mult decât atât, aceasta nu ar avea caracter executoriu. „Vă rugăm să aveţi în vedere că, în situaţia dată, încuviinţarea executării unui titlu constând într-o creanţă realmente îndoielnică şi obligarea autorităţii locale să suporte o sarcină financiară de 95 de milioane de euro fără ca aceasta să fie generată dintr-un raport obligaţional  recunoscut de legislaţia în vigoare pune în grav pericol nu doar bugetul municipiului Iaşi, ci finanţarea şi funcţionarea tuturor serviciilor comunitare publice de interes local, «aruncând în aer» efectiv întreaga municipalitate“, susţin reprezentanţii Primăriei, în contestaţia depusă în instanţă.

Ieri, avocatul Ionuţ Iftode, reprezentantul lui Limbăşan, nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instanţei. Acesta poate formula apel împotriva deciziei Judecătoriei, care nu a motivat încă motivele pentru care a anulat executarea silită.

 

 

Comentarii