Cum decurge viaţa de zi cu zi în puşcărie pentru Relu Fenechiu

marți, 04 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Cum decurge viaţa de zi cu zi în puşcărie pentru Relu Fenechiu

Timp de cel puţin 3 ani şi 4 luni, când va putea fi eliberat condiţionat, Relu Fenechiu va trebui să se supună normelor interne din Penitenciarul Iaşi. Fostul ministru are deja trei nopţi dormite în celulele închisorii, el împărţind celula, potrivit unor surse, cu fratele său, Lucian Fenechiu, şi cu omul de afaceri Bogdan Damian. Până la finele lunii, lui Fenechiu urmează să i se stabilească regimul de executare urmând apoi a fi transferat în alt sector. La Penitenciarul Iaşi, fiecare deţinut este obligat să se supună normelor interne, de neconceput pentru mulţi dintre cei din exterior.

În fiecare dimineaţă, cei 1.500 de deţinuţi de la Iaşi se trezesc de la ora 6. Au la dispoziţie jumătate de oră pentru a se spăla pe ochi sau pe dinţi, după care o altă jumătate de oră pentru a lua masa. Micul dejun al unui deţinut de la Iaşi include de cele mai multe ori biscuţi, ceai, marmeladă sau margarină. După ce au luat masa de dimineaţă, urmează apelul, atunci când toate persoanele private de libertate sunt adunate şi numărate de reprezentanţii Peniteciarului.

Urmează cinci ore de program de voie, în care deţinuţii au la dispoziţie mai multe activităţi pentru a-şi umple timpul. Unii pot munci în cadrul penitenciarului sau în afara lui, în timp ce alţii pot participa la diferite activităţi culturale, educative sau religioase. Între 8 şi 13, de asemenea, persoanele private de libertate pot primi şi vizite din partea celor dragi, dar şi să se plimbe sau să meargă la cabinetul medical din incinta unităţii pentru a se îngriji de sănătate. Vizitele sunt permise de patru ori pe lună.

Masa de prânz din penitenciar se poate lua începând cu ora 13. Meniul este format din două feluri de mâncare. Întotdeauna o ciorbă, şi un fel doi din care nu lipsesc orezul, fasolea sau cartofii. „Timp de zece zile, la prânz, deţinuţii primesc feluri de mâncare diferite. După ce trec aceste zece zile, meniul se reia“, spun reprezentanţii Penitenciarului.

Bani pe card de la familie, cu limită

După ce mănâncă şi la prânz, cei „cazaţi“ în închisoarea din Iaşi au un program mai flexibil până spre seară. Pot primi din nou vizite, pot înainta diferite cereri sau se pot uita la televizor. Beneficiind de cardul pe care îl are fiecare deţinut, pot face şi cumpărături la magazinele situate în incinta închisorii. Banii de pe cardul personal pot fi viraţi de familie în conturile Penitenciarului şi apoi distribuiţi. Un deţinut nu poate cheltui însă mai mult de trei pătrimi din salariul minim brut pe economie (850 de lei). Ziua se încheie cu masa de seară, respectiv un fel de mâncare caldă (orez, paste făinoase, cartofi etc.), după care un nou apel. De la 20 şi până la 22, fiecare îşi umple timpul aşa cum doreşte. La 22, luminile din penitenciar se sting şi fiecare merge la culcare.

Printre beneficiile de care poate bucura un deţinut din Penitenciarul Iaşi se numără şi vizitele conjugale. Sunt mai multe criterii luate în calcul în astfel de situaţii. Cei care au soţii, pot primi o vizită conjugală de două ore, o dată la patru luni.

Comentarii