Cum pot fi convinşi ieşenii să rămână abonaţi la Dalkia? Vor primi calorifere noi!

joi, 09 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN

Un astfel de proiect ar presupune şi schimbarea în totalitate a instalaţiilor din interiorul apartamentelor. Caloriferele noi vor fi dotate cu termostat. Gigacalorimetrele individuale montate pe casa scării vor transmite direct date către punctele termice. Până la elaborarea unui ghid de proceduri pentru solicitarea banilor europeni, Dalkia va implementa experimental un astfel de sistem în trei scări de bloc.

Ieşenii abonaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea beneficia în câţiva ani de contoare individuale pentru apă caldă şi căldură, precum şi de noi instalaţii şi calorifere. Conducerea Primăriei a anunţat că proiectele de schimbare în întregime de instalaţii interioare de căl­du­ră au fost declarate eligibile în cadrul actualului program de finanţare europeană. Astfel, Iaşul va pregări în perioada următoare documentaţia pentru a ob­ţi­ne bani europeni şi a implementa sistemul de distribuţie pe orizontală a agentului termic. „Am primit adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale legată de faptul că au declarat această cheltuială ca eligibilă şi vom putea să finanţăm modificarea acestor instalaţii cu bani din fonduri europene. Urmează să se stabi­lească în continuare în Ghidul Solici­tan­tului proceduri necesare pentru ca documentaţia să fie completată. Este ini­ţiativa Iaşului care face un bine tuturor românilor din sistemul centralizat“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Primăria a întocmit deja un studiu de fezabilitate pentru viitoarea investiţie. Documentaţia a fost dimensionată pentru un număr de 50.000 de apartamente din Iaşi. Conform studiului, sistemul de distribuţie interioară de după gigaca­lo­ri­metrul de la subsol va fi înlocuit cu noi conducte. Acestea vor fi amplasate pe casa scării şi vor avea ramificaţii pe orizontală către fiecare apartament. Primă­ria a prevăzut ca fiecare ramificaţie de apartament să fie prevăzută cu o nişă de contorizare şi un sistem de reglare hi­draulic. Mai mult, contoarele de apă cal­dă şi căldură vor putea transmite datele prin cablu către punctele termice de care aparţin scările de bloc. Proiectul include şi schimbarea în totalitate a instalaţiilor din interiorul apartamentelor. Practic, ieşe­nii vor scăpa de ţevile şi calorifele vechi şi ruginite şi vor beneficia de instalaţii moderne. Şi coloanele verticale vor fi scoase din blocuri. „Toate instalaţiile vor merge pe casa scării şi vor exista contoare individuale. În apartamente, consumatorii vor avea instalaţii şi calorifere noi, iar pe calorifere termostat. La orice oră din zi şi din noapte vor putea observa consumul pe contor“, a declarat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al DalkiaTermo Iaşi. Oficialii Primăriei au estimat că prin noile instalaţii se vor reduce substanţial pierderile de căldură. Mai mult, fiecare consumator va putea să-şi regleze propriul consum atât prin termostatele de pe calorifere, cât şi prin robinetele montate în exteriorul apartamentelor. Sistemul conferă şi independenţă faţă de vecini. Pe de altă parte, persoanele care au datorii la încălzire vor rămâne mult mai rapid fără agent termic, iar ceilalţi locatari nu vor fi afectaţi.

Oficialii Primăriei şi ai societăţii de termoficare vor începe săptămâna viitoa­re paşii în cadrul acestui proiect. În primă fază, vor fi selectate trei blocuri din car­tiere diferite pentru a fi montate contoare individuale. „Am promisiunea ca într-un termen foarte scurt Dalkia Ter­mo Iaşi va demara un studiu pilot pe trei scări de bloc în trei cartiere diferite. Vor monta pe banii lor contori indivi­duali care să demonstreze cum se poate face facturarea consumului de energie pe baza contorului de la nivelul apartamentului şi vor modifica şi instalaţiile interioare astfel încât acest lucru să fie posibil“, a mai spus primarul Nichita. Ex­perimentul va fi însoţit de un audit energetic pentru blocurile selectate atât înainte de montarea contoarelor, cât şi după funcţionarea lor.

Comentarii