Se speculează portiţa deschisă pentru riverani şi Mănăstirea Podgoria Copou

Cum se strecoară maşinile la iarbă verde în Grădina Botanică printr-o „uliţă” legislativă

luni, 04 mai 2015, 01:52
4 MIN
 Cum se strecoară maşinile la iarbă verde în Grădina Botanică printr-o „uliţă” legislativă

Din 2006 încoace, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ are probleme cu Şoseaua Munteni, drum de acces prin Grădina Botanică spre Mănăstirea Podgoria Copou şi cimitirul care se află lângă aceasta. Deşi reprezentanţii universităţii şi ai grădinii au solicitat în mai multe rânduri închiderea drumului respectiv, municipalitatea a refuzat acest lucru, motivând prin existenţa unor riverani în zonă, care au nevoie de acces auto, şi prin dorinţa oamenilor de a veni sărbătorile legale la slujbe.

Însă, către conducerea Grădinii Botanice „Anastasie Fătu“ şi pe adresa redacţiei „Ziarului de Iaşi“ au ajuns mai multe plângeri din partea ieşenilor care au venit în weekend în Grădina Botanică şi au găsit mai multe maşini parcate în zona lacului.

Este vorba de şoferi care au explicat portarului ce păzea accesul pe Şoseaua Munteni că merg la mânăstire, dar care au parcat maşina pe spaţiile verzi aferente drumului betonat şi au rămas ca vizitatori. Deşi există o barieră, universitatea nu poate interzice accesul persoanelor care doresc să intre cu maşina dacă acestea spun că sunt riverani sau dacă doresc, duminica de la ora 09.00 la 13.00, să meargă la biserică.

Pauză de aer curat, în drum spre biserică

 

Problema cu drumul datează, conform adreselor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi“, încă din 2006. Înainte de anul 2007 situaţia pe acolo era şi mai dificilă – microbuzul spre Breazu scurta drumul prin spatele Grădinii, iar oamenii care intrau cu maşinile se opreau să facă şi grătare. În adresa nr. 14984 din 14 martie 2006, Primăria Municipiului Iaşi cerea Comisiei de Circulaţie, în urma solicitării UAIC, ca drumul spre Grădina Botanică prin Şoseaua Munteni să fie închis pentru toate maşinile cu excepţia celor ale riveranilor.
Însă Primăria a revenit o lună mai târziu, iar pe 14 aprilie a precizat că „se va păstra accesul liber pe strada Munteni pentru toate categoriile auto, datorită existenţei bisericii şi cimitirului la limita Grădinii Botanice. Menţionăm că locuitorii cartierului Crucea Roşie nu dispun de altă cale de acces către cele două locaţii menţionate mai sus.“
 
Această situaţie datează de opt ani, deşi Universitatea a explicat reprezentanţilor Primăriei că mai mulţi cetăţeni au precizat că se poate ajunge la cimitir şi la biserică printr-un drum ocolitor, care vine dinspre Breazu, dar că acesta ar trebui să fie reparat. Situaţia a rămas însă neschimbată. „Este hotărârea administraţiei locale ca acest drum să fie o alee de circulaţie publică. Paza a fost asigurată conform serviciului, am avut şi sâmbătă şi duminică persoane care folosesc acea intrare deşi noi am menţionat pe site şi prin toate mijloacele de informare că intrarea principală trebuie folosită cea de sus. Sunt convins că există disconfort, dar noi sâmbătă şi duminică funcţionăm cu personal care lucrează în regim de weekend, nu putem să avem toţi angajaţii la grădină“, a precizat prof.dr. Cătălin Tănase, directorul grădinii.
 
Acesta a mai spus că a fost nevoie de mai multe solicitări pentru a se obţine din partea Primăriei montarea unor indicatoare cu staţionarea interzisă pe drumul de acces spre mânăstire. Şi în acest caz, directorul spune că dacă maşinile ar fi parcate sau staţionate în mod ilegal acolo, universitatea nu are resursele necesare pentru a le ridica şi nici autoritatea, drumul fiind public, aceste sarcini ar fi ale Poliţiei Locale sau ale celei Rutiere.
 
Primăria încurcă drumurile
 
Directorul a adăugat că există o serie de familii care au locuinţele în preajma mânăstirii încă dinaintea construirii Grădinii Botanice şi care nu au dorit, nici ei, nici urmaşii lor, să renunţe la proprietatea asupra pământurilor. „Disconfortul pe care îl au vizitatorii îl avem şi noi, cei care muncim aici. Aleea respectivă a fost gândită la început ca una ce separă sectorul dendrologic de cel cu flora şi vegetaţia României, nu ca drum public. De aceea am revenit după 2007 cu solicitări, încercând să limităm accesul pentru toţi mai puţin cei care vin să se reculeagă la mânăstire şi pentru riverani. Erau situaţii înainte de 2007 în care anumite trasee de microbuz scurtau de la Breazu drumul, coborau pe Aleea Sadoveanu ca să ajungă în Dacia prin Grădina Botanică. De la stadiul acela am reuşit totuşi să reducem acest fenomen, dar suntem departe de ceea ce ne dorim“, a mai spus directorul Grădinii Botanice.
 
În primă fază, reprezentanţii primăriei au precizat că dacă UAIC ar vrea să „închidă mâine drumul acolo, se poate închide“, însă a revenit ulterior cu o poziţie mai nuanţată. „Legat de Strada Munteni, Grădina Botanică, până la poarta grădinii ţine de domeniul public. Având în vedere că în zonă există atât riverani, cât şi alte obiecte de interes public, acces cimitir, biserică, am rugat conducerea universităţii să nu blocheze accesul. În acelaşi timp, dacă există probleme în ceea ce priveşte circulaţia, vom apela la colegii de la Poliţia Rutieră pentru a o reglementa“, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.
 

 

Comentarii