De ce ne impuneţi noi biruri, domnule Băsescu?

joi, 31 octombrie 2013, 02:50
3 MIN
 De ce ne impuneţi noi biruri, domnule Băsescu?

Preconizata taxă pe combustibil, discuţiile privind majorarea cotei unice şi a taxei TV, asigurările Guvernului privind indexarea pensiilor, toate prefaţează strategia electorală a USL (sau doar a PSD?) de anul viitor.

Guvernul se gândeşte să introducă o taxă suplimentară la preţul benzinei şi motorinei, a anunţat marţi premierul Victor Ponta. Măsura, cu un evident efect inflaţionist, ar fi necesară pentru suplimentarea fondurilor necesare infrastructurii rutiere. Cu alte cuvinte, vor fi colectaţi nişte bani în plus, cu toate riscurile macro-economice de rigoare, pentru câteva mari proiecte de investiţii. N-ar fi rău, dar nu e chiar aşa. Tot marţi apare informaţia că Liviu Dragnea a cerut suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării cu două miliarde de lei. Surplusul ar urma să ajungă la proiectele de infrastructură derulate de autorităţile locale: canalizări şi pietruiri de drumuri.
Urmează un an electoral şi, se ştie, primarii lucrează cu un alt entuziasm în preajma unui camion încărcat cu prundiş. Pentru comunitate, fireşte, că doar nu pentru partid? În condiţiile în care bugetul suferă rectificare după rectificare, Guvernul are două variante pentru a injecta un plus de adrenalină în primari: tăieri de la alte ministere sau măsuri fiscale suplimentare. Social-democrat cum îl ştim, Ponta s-a oprit la varianta taxării adiţionale a combustibilului. Adică, de dragul echităţii sociale, să plătească toţi "proştii". De precizat că ideea taxării suplimentare a benzinei şi motorinei a fost lansată săptămâna trecută de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Dacă în comunicatul liberalului se preciza explicit că banii colectaţi vor fi destinaţi exclusiv construcţiei de autostrăzi, în intervenţia premierului Ponta exprimarea era mult mai laxă: "infrastructură rutieră". Asta pentru cei care au dubii vizavi de destinaţia finală a noului bir propus de Guvern.
Disperarea Guvernului de a strânge bani pentru "mituirea" primarilor trebuie văzută într-un context mai larg. Acelaşi Liviu Dragnea pare hotărât să treacă legea descentralizării prin asumare de răspundere până la sfârşitul anului. Legea, gândită să haşureze definitiv în roşu teritoriile controlate de PSD, are un mic neajuns. Transferă aproape în întregime puterea administrativă preşedintelui de Consiliu Judeţean, în detrimentul primarilor. Dacă social-democraţii n-ar fi într-o alianţă cu PNL, mai treacă mai meargă. Dar aşa, cum actul normativ aduce beneficii prioritar baronilor PSD (n.r. – doar la Iaşi stau lucrurile pe dos), liberalii din teritoriu au început să vocifereze. Unii parlamentari, atenţionaţi de primarii PNL din Colegii, şi-au anunţat public dezacordul privind adoptarea legii prin asumare de răspunde. Dacă primarilor, în special celor liberali, Guvernul nu le acordă garanţii privind "şpaga" pe 2014, n-ar fi exclus ca la votul din Parlament să asistăm la surprize.
Preconizata taxă pe combustibil, discuţiile privind majorarea cotei unice şi a taxei TV, asigurările Guvernului privind indexarea pensiilor, toate prefaţează strategia electorală a USL (sau doar a PSD?) de anul viitor. Se majorează taxe pentru a se cumpăra voturi. Dar oare să fie vina "celui mai cinstit guvern"? Nu cumva sesizăm şi aici mâna lui Băsescu, “tiranul” care controlează justiţia? Gândiţi-vă puţin. Dacă DNA l-ar fi lăsat pe Dragnea să scoată morţii la vot, n-ar mai fi plătit toţi "proştii" campania electorală a USL. Că bine le mai spune Gâdea: "De ce ne impuneţi noi biruri, domnule Băsescu?"

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii