De ce nu merită Copos să fie eliberat

luni, 30 martie 2015, 01:49
2 MIN
 De ce nu merită Copos să fie eliberat

In ciuda cărţilor scrise în închisoare, fostul patron al Rapidului nu a înţelege că a greşit atunci când a furat statul, constată judecătorul care a respins cererea acestuia de eliberare condiţionată.

George Copos a scris cinci lucrări ştiinţifice în penitenciar, dar nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte şi nici nu a demonstrat că a făcut eforturi reale pentru reinserţie socială, arată instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare condiţionată.
Judecătoria Sectorului 5 a stabilit că acesta nu întruneşte condiţiile pentru a fi pus în libertate, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.
"Atât apărătorii condamnatului cât şi condamnatul au susţinut că dorinţa care l-a animat pe acesta din urmă de a scrie lucrările ştiinţifice a fost de a câştiga zile de muncă, care să fie considerate ca executate şi astfel să fie mai repede liberat condiţionat. Aceasta constituie o dorinţă firească, însă, în raport de scopul pedepsei, dovedeşte că petentul-condamnat nu a intenţionat să-şi formeze, în esenţă, o conduită corectă faţă de ordinea de drept şi să depună eforturi reale pentru reinserţie socială", arată magistratul în motivarea deciziei.

"Înţelepciunea la antreprenorii români este infracţiune"

Faptul că pedeapsa nu şi-a atins scopul este evidenţiat chiar de către Copos, susţine judecătorul. Astfel, în declaraţiile făcute în faţa instanţei, la judecarea cererii de liberare condiţionată, George Copos a spus că "înţelepciunea la antreprenorii români este infracţiune".
"Condamnatul a susţinut că, de-a lungul anilor, a achitat toate obligaţiile fiscale pe care le-au avut societăţile pe care le administrează, însă a fost condamnat tocmai pentru faptul că s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 RON – n.r.), prin ascunderea sursei impozabile", a scris judecătorul în motivare. Potrivit magistratului, faptul că a respectat Regulamentul de ordine interioară al penitenciarului nu înseamnă că George Copos a depus eforturi temeinice de îndreptare, ci arată că a adoptat un comportament normal şi obligatoriu, în caz contrar el riscând să fie sancţionat disciplinar.
Decizia Judecătoriei Sectorului 5 a fost contestată de George Copos la Tribunalul Bucureşti, care va judeca în 7 aprilie cererea de eliberare condiţionată, urmând să dea o decizie definitivă.
George Copos are de executat patru ani de închisoare, după ce Tribunalul Bucureşti a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele "Loteria I" şi cel privind transferurile de jucători.

 

Comentarii