Conducerea Universităţii „Cuza“ analizează rezultatele admiterii

De ce Psihologia a fost în topul concurenţei, la admitere? Iată explicaţia universităţii!

marți, 25 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 De ce Psihologia a fost în topul concurenţei, la admitere? Iată explicaţia universităţii!

Reprezentanţii Universităţii „Ale­xan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi spun că admiterea din acest an are cele mai multe dosare depuse din ultimii şapte ani, mai exact, din 2010. Au fost în total 10.478 de dosare depuse la licenţă şi 2.348 la master, în timp ce alte 302 au fost prezentate la extensiunile din Bălţi şi Chişinău ale UAIC, atât pentru studiile de master cât şi pentru cele de licenţă. 

Reprezentanţii universităţii mai remarcă şi faptul că înscrierile online au crescut anul acesta la peste 1.500, în condiţiile în care în anii anteriori a fost în jurul cifrei de 800. „Este o performanţă pe care am realizat-o, mai ales că, ţinând cont de statistici, reiese că acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii şapte ani. Rezultatul este cu atât mai îmbucurător cu cât există un evident regres demografic, faţă de nivelul 2010 fiind cu aproape 60.000 mai puţini tineri care au dat bacalaureatul“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC. În perioada de pregătire a admiterii, explică aceasta, caravana universităţii a mers în peste 100 de licee şi s-a vorbit cu aproape 10.000 de elevi. În prezent, la „Cuza“ se desfăşoară şi două şcoli de vară la care participă peste 300 de elevi în total, prof.dr. Mihaela Onofrei declarând că universitatea se simte „onorată, şi este o mare responsabilitate văzând că au încredere în educaţia de la noi“ de faptul că sunt şi tineri care nu ţin de zona Moldovei, fiind prezenţi copii din Timiş, Alba, Mu­reş, Călăraşi, Ialomiţa sau Galaţi.

În ceea ce priveşte rezultatele surpriză de la admitere, când cel mai căutat domeniu a fost Psihologia, cu un număr de 6,5 candidaţi pe un loc, acest lucru a fost intuit de un trend observat în ana­liza bazinului de candidaţi. „Nu ne-a surprins candidatura la psihologie, dar în acelaşi timp vorbim de dezvoltare personală, există cercetări interdisciplinare care te învaţă acum cum să vorbeşti în public, cum să îţi prezinţi pe scurt CV-ul, cum să îţi stăpâneşti emoţiile, şi atunci înclinaţia către psihologie a fost o acţiune firească în contextul actual“, a mai declarat prof.dr. Mihaela Onofrei. 

În următoa­rele trei zile, facultăţile vor afişa listele cu studenţii care sunt admişi la studii, apoi cei care au fost acceptaţi sunt aşteptaţi să îşi confirme înscrierea la studii şi să semneze contractul de studii cu facultatea pe care au ales-o. 

La finalul lunii august, după ce fa­cultăţile vor raporta care sunt locurile ră­mase disponibile, universitatea va decide la câte facultăţi va organiza admitere în toamnă pentru anul universitar 2017-2018, anunţând, tot atunci, şi numărul de locuri disponibile. 

Comentarii