De ce se grăbesc liberalii?

joi, 04 decembrie 2014, 02:50
3 MIN
 De ce se grăbesc liberalii?

Guvernul Ponta trebuie lăsat să deconteze pomenile şi promisinile lansate în an electoral.

Cum vrea PNL să fure cheile de la Palatul Victoria? A explicat deunăzi preşedintele ales, Klaus Iohannis, într-un interviu pentru Reuters. "Toată lumea vrea să fie de partea câştigătorilor. Deci e posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament, care ar da PNL o majoritate, pe care apoi o va folosi ca să schimbe guvernul”, a detaliat liderul PNL. Cu alte cuvinte, vor apela liberalii la traseişti? La cei de care, Iohannis s-a dezis, pe bună dreptate, în campanie? Din ce spune noul preşedinte nu se înţelege prea clar. În schimb, celălalt lider al partidului, Vasile Blaga, promite cu subiect şi predicat că schimbarea majorităţii nu se va face prin cooptarea în PNL de noi parlamentari. Atunci cum? Chiar dacă UDMR şi-a anunţat ieşirea de la guvernare, iar aleşii PPDD înclină, după alegeri, să treacă de partea “poporului”, PSD încă deţine un control lejer asupra Legislativului. Mai mult, legea gravitaţiei funcţionează şi în Parlament. Cu promisiuni scrise înainte de alegeri sau supăraţi pe Codruţa Kovesi, aleşii se simt în continuare atraşi de nucleul "mai mare", nu de nucleul "câştigător".

Pentru a accede la guvernare înainte de alegerile din 2016, PNL are două soluţii, criticabile deopotrivă. Prima, cea mai la îndemână, să cumpere deputaţi şi senatori de la partidele aflate la putere. Riscul? Cu fiecare parlamentar achiziţionat, PNL să piardă câte un procent din electorat. S-a dovedit şi la alegerile prezidenţiale că "abacul lui Dragnea" dă erori de calcul. A doua variantă ar fi să “cumpere” cu totul un partid din lanţul guvernamental. Pe care? Puţin probabil PC, o soluţie nu doar imorală, dar şi insuficientă. PLR, de care liberalii tocmai au divorţat cu scandal? În nici un caz. Posibil UNPR, dar ne-am întoarce la prima variantă. În loc de traseişti "en detail", PNL ar cumpăra "en gros" partidul traseiştilor. Cam ruşinos să promiţi un "nou mod de a face politică" avându-i în prim planul guvernării pe aceeaşi Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor. Ar mai exista o soluţie de compromis, dar cu efecte impredictibile. PNL să "împrumute" votul unor aleşi ai USL 2.0 doar pentru moţiunea de cenzură şi învestirea în Parlament, urmând ca apoi să guverneze fără majoritate. Dar de ce şi-ar asuma liberalii asemenea riscuri, mai ales că la orizontul lui 2015 se întrevăd nori negri?

PNL va pierde alegerile din 2016 dacă va intra pe uşa din dos la Palatul Victoria. Guvernul Ponta trebuie lăsat să deconteze pomenile şi promisinile lansate în an electoral. Dacă nu se face de râs până la capăt, PSD nu va învăţa nimic din actualul eşec. Apoi, noul PNL încă nu există. Construit de două echipe care şi-au dat întâlnire la ultimul etaj, eşafodajul Cabinetului Predoiu (?) se va surpa la prima moţiune (vezi cazul MRU). Mai e nevoie de mult “ciment” pentru ca noul PNL să devină PNL, iar termenul “pedelist” să ia calea cărţilor de istorie. Aşa că de ce atâta grabă? 

Comentarii