De Business

Punem punctul pe știi

N

De rasul curcilor: Directorul de la Finanţele Regionale s-a dat singur în judecată!

N

joi, 01 mai 2014, 01:50
3 MIN
 De rasul curcilor: Directorul de la Finanţele Regionale s-a dat singur în judecată!

\N

Direcţia Regională a Finanţelor Publice a depus plângere împotriva soluţiei date de DNA în dosarul privind reţinerea contribuţiilor salariaţilor şi neachitarea lor la stat de către CET SA. Practic, acum Fiscul cere urmărirea penală a membrilor Consiliului de Administraţiei al firmei, de unde făcea parte şi Ioan Grigoriu, directorul Finanţelor ieşene.

 

Şeful “Fiscului” ieşean s-a dat singur în judecată în cazul “stopajului la sursă” de la CET SA, cerând indirect nici mai mult nici mai puţin decât urmărirea sa penală în acest caz. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, al cărui director este Grigoriu, a făcut contestaţie printr-o plângere adresată Tribunalului Iaşi la soluţia de neurmărire penală dată de DNA în cazul mai multor membri ai Consiliului de Administraţie de la CET SA Iaşi. Aceştia erau acuzaţi că ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma de 40 milioane de lei prin neplata contribuţiilor cu reţinere la sursă. Potrivit art. 340 invocat de DGRFP Iaşi (“Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată”) din Noul Cod de Procedură Penală, “persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art.339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de camera preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă”.
 
 
S-a ascuns în spatele unei şedinţe
 
 
În afară de Grigoriu, ceilalţi membri ai CA de la CET care sunt parte în proces, în calitate de “intimat”, sunt Dorin Ivana (fostul director al companiei), Costică Neculai, Didi Melinte, Adrian Căliman, Dorin Mateescu, Mihai Creţu, Ion Pascal şi Pavel Hodea. Instanţa va analiza plângerea DGRFP Iaşi pe data de 26 mai a acestui an. Dosarul se află la Tribunalul Iaşi, Secţia penală, la contestaţii în camera preliminară, speţa urmând a fi judecată potrivit Noului Cod de Procedură Penală, se arată pe portalul Ministerului Justiţiei. Contactat telefonic de “Ziarul de Iaşi”, Grigoriu a spus că momentan este într-o şedinţă şi să revenim într-o jumătate de oră. Ulterior, în ciuda apelurilor repetate, acesta nu a mai răspuns la telefon.
 
 
ANI l-a găsit incompatibil pe Grigoriu
 
 
Ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul CET SA a pornit în anul 2009 în urma unei plângeri formulate de prefectul de la acea dată, Dragomir Tomaşeschi. Neregulile au fost descoperite în urma unui control al Direcţiei Judeţene de Finanţe. Anchetatorii de la DNA au considerat că este vorba de evaziune fiscală cu stopaj la sursă de la CET, prin care se aduseseră un prejudiciu de 40 milioane lei bugetului de stat. În urma anchetei întreprinse de DNA, pe numele fostului director, Dorin Ivana, a fost demarată urmărirea penală şi instituit sechestrul asigurator pe bunurile acestuia. Acuzaţia adusă lui Grigoriu era că, deşi ocupa şi funcţia de director adjunct al Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice şi făcea parte din CA al CET SA, nu a sesizat instituţiile de control privind practicile conducerii executive ale companiei, care nu a plătit în perioada 2008–2011 contribuţiile sociale ale angajaţilor. În aprilie 2011, Grigoriu declara pentru „Ziarul de Iaşi” că în interiorul CA se ştia de stopajul la sursă şi a atras atenţia asupra ilegalităţii acestei fapte la aproape fiecare şedinţă. După începerea urmăririi penale în cazul directorului CET Iaşi, Dorin Ivana, acesta afirma că nu a achitat contribuţiile la stat din lipsă de fonduri şi că a fost nevoit să direcţioneze banii către achiziţionarea de combustibili, astfel încât ieşenii să nu rămână fără căldură în apartamente. Ioan Grigoriu a fost “uns” pe filieră PSD-istă în august 2013 în fruntea nou înfiinţatei DGRFP Nord–Est, ca urmare a procesului de reorganizare al ANAF. La începutul lunii aprilie a acestui an, Grigoriu a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Acesta a deţinut, simultan cu funcţia publică, şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie la CET SA.

 

 

Comentarii