Deputatul Anton Doboş: Legea amnistiei fiscale este incompletă şi discriminatorie

luni, 03 august 2015, 17:50
2 MIN
 Deputatul Anton Doboş: Legea amnistiei fiscale este incompletă şi discriminatorie

Amnistia fiscală ajută doar pe unii. Deputatul PNL Anton Doboş a criticat forma finală a legii amnistiei, care scuteşte de la plata contribuţiei de sănătate (CASS) persoanelor la care baza lunară de calcul este mai mică decât salariul minim brut pe ţară.

„Această lege este incompletă şi totodată discriminatorie, deoarece nu există nicio modalitate de recuperare a banilor pentru cei care au achitat deja obligaţiile fiscale. Afirmaţia domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, «vom vedea exact ce se întâmplă şi cu cei care au fost de bună credinţă şi au plătit obligaţiile respective», este dovada clară că nu au fost niciodată interesaţi de soluţii şi că politicianismul şi demagogia au contaminat întreg aparatul guvernamental“, a declarat Doboş.

Presa a semnalat numeroase situaţii în care au fost impuse contribuţii de sute de lei pentru venituri de câţiva lei, cum sunt cele din dividendele achitate de Fondurile Proprietăţii de Stat. Până la apariţia legii amnistiei fiscale, CASS se plătea la o bază care nu putea fi mai mică decât salariul minim anual brut pe ţară.

De exemplu, pentru dividende de 5 lei încasate pentru anul 2012, se plătea o contribuţie de 5,5% din 8.400 lei, cât însemna salariul minim în acel an. Practic, pentru un venit de 5 lei, se plăteau 462 lei contribuţii de sănătate. Legea amnistiei fiscale a eliminat aceste situaţii absurde, dar nu şi pentru cei care au apucat deja să plătească.

„Când s-a discutat legea, am susţinut un amendament care să elimine această discriminare, «în cazul în care obligaţiile fiscale au fost achitate, sumele respective vor fi restituite împreună cu dobânzile aferente în termen de 45 de zile de la cererea scrisă a contribuabilului». Pentru simplul fapt că a fost propus de către un reprezentant al opoziţiei, majoritatea PSD-UNPR-ALDE a respins acest amendament, tratând problema cu dispreţ şi dezinteres“, a subliniat Doboş.

 

Comentarii