Detalii din dosarul de corupţie al şefului de la Tribunalul Militar: Prejudiciul, 2 milioane lei

marți, 09 decembrie 2014, 02:58
3 MIN
 Detalii din dosarul de corupţie al şefului de la Tribunalul Militar: Prejudiciul, 2 milioane lei

DNA Iaşi a comunicat ieri oficial, printr-un comunicat de presă, acuzaţiile ce i se impută preşedintelului Tribunalului Militar, Radu Tărniceriu, precum şi comisarului Ioan Leonte. Procurorii au trimis în judecată şi alte persoane.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au detaliat ieri acuzaţiile ce îi sunt imputate preşedintelului Tribunalului Militar, Radu Tărniceriu, fost şef al Tribunalului. Potrivit procurorilor ieşeni, pe lângă infracţiunea de trafic de influenţă, lui Tărniceriu i s-a mai reţinut şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii ieşeni l-au pus sub acuzare şi pe comisarul Ioan Lente, de la Protecţia Consumatorului, căruia i se impută cinci infracţiuni, printre care uz de fals şi cumpărare de influenţă. Lista inculpaţilor din acest dosar este completată de Emanuel Osoianu, Gina Păcuraru, administrator al unei firme de lichidare, Florin Diaconu, consilier juridic la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

Acuzaţiile oficiale ale DNA

Procurorii ieşeni notează că demersul lui Ioan Leonte, fost primar din Gorban, de a obţine cele 282 de hectare s-ar fi întins pe perioada 2007-2011. Terenul respectiv se afla în administrarea ADS şi a comunei Gorban, fiind obţinut în cele din urmă, fraudulos, de o firmă controlată de Leonte.

În ceea ce priveşte implicarea lui Tărniceriu, anchetatorii ieşeni au precizat că, în perioada august 2010 – septembrie 2010, Leonte i-ar fi promis acestuia, dar şi lui Emanuel Osoianu, suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă doi magistraţi care judecau un litigiu privind terenul respectiv. Procesul se afla în stadiul de apel, în prealabil solicitările de intabulare făcute de firma lui Leonte fiind respinse atât la Judecătoria Răducăneni, cât şi la Biroul de Cadastru de acolo. „Suma de 50.000 euro promisă iniţial de Leonte Ioan în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi Osoianu Emanuel”, au precizat procurorii DNA.

În timpul procesului, susţin anchetatorii, Radu Tărniceriu l-ar fi consiliat pe Leonte, prin intermediul lui Osoianu, cu privire la parcursul din instanţă al dosarului. De asemenea, judecătorul ar fi facilitat depunerea unor înscrisuri la dosar, deşi nu ar fi avut acest drept. Printre înscrisurile depuse se numără un raport financiar întocmit de Gina Păcuraru în care aceasta menţiona în fals că terenul ar fi fost propus spre transfer către firma deţinută de Leonte, precum şi o adresă semnată de Florin Diaconu în care se arăta că ADS nu ar fi deţinut terenuri pe teritoriul comunei Gorban.

Procurorii au mai arătat că cele două judecătoare care au pronunţat sentinţa ar fi acţionat fără vinovăţie, terenul de 282 de hectare fiind obţinut de firma lui Leonte la scurt timp după pronunţarea sentinţei. „Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 de lei”, au precizat procurorii. 

CITEȘTE ȘI:

Fostul şef al Tribunalului, dezbrăcat de robă. DNA l-a trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Comentarii