Din bugetul pe anul acesta al municipiului se va face o grădiniţă în Păcurari

vineri, 31 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Din bugetul pe anul acesta al municipiului se va face o grădiniţă în Păcurari

Bugetul general al Iaşului a trecut ieri de votul majorităţii consilierilor locali. Aleşii au aprobat fără prea multă opoziţie estimările bugetare fă­cute de oficialii Primăriei pentru cursul acestui an. Consilierul Gabriel Surdu a făcut câteva propuneri de alocări bugetare, care au fost demontate de municipalitate. „Să consti­tuim un capitol special pentru sprijinirea investitorilor. Care sunt facilităţile pentru sprijinirea investitorilor care vin şi creează locuri de muncă în municipiu? Ar trebui să creăm facilităţi celor care plătesc pentru luna ianuarie, februarie şi să aprobăm 10% diminuarea din obligaţiile fiscale pe care le au persoanele fizice şi societăţile, iar pentru luna martie, 5%“, a declarat preşedintele PDL Iaşi. Directorii din Primărie i-au răspuns că legea nu le permite să constituie capitole buge­tare separate pentru investitori pri­vaţi şi că Primăria oricum acordă bonificaţii de 5% atât pentru persoa­ne fizice, cât şi pentru cele juridice.

Consilierul Camelia Gavrilă a cerut clarificări asupra finanţării Festivalului Internaţional de Edu­caţie care ar trebui să ajungă la a doua ediţie în acest an şi a propus continuarea lucrărilor de reabilitare la internate. Directoarea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean a ridicat şi problema grădiniţelor. „Mai trebuie grădiniţe. Există situaţia de nişă că intră grădiniţele particulare şi preiau o parte din această nevoie publică, dar pe de altă parte pe zona Păcurari unde Grădiniţa cu Pro­gram Prelungit 14 este extrem de aglomerată şi e o zonă cu mulţi copii ar trebui găsit un spaţiu şi pentru o investiţie nouă acolo“, a spus Camelia Gavrilă. Ca răspuns, viceprimarul Mihai Chirica a anunţat că municipalitatea va demara un proiect pentru construcţia unei gră­diniţe în Păcurari cu zece clase. După aceste intervenţii în timpul şedinţei, bugetul oraşului a fost votat. Doar cinci consilieri din opoziţie au votat împotriva prognozelor bugetare.

„Destinaţiile sunt foarte clare, nu ne putem juca între capitole foarte mult“

Primăria va avea la dispoziţie un buget de 909 milioane de lei care vor fi împărţiţi pe funcţionarea şi dezvoltarea oraşului. „Bugetul acestui an este mai mic decât cel din 2013 pentru că în 2013 au fost prinse la dezvoltare toate fondurile europene care erau alocate pentru proiectele noastre. O parte din proiecte au fost realizate, recepţionate şi suma a fost diminuată, iar în felul acesta bugetul este diminuat“, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Veniturile oraşului se ridică 848,6 de milioane de lei la care se adaugă peste 60 de milioane de lei, excendentul de anul trecut. Banii provin din fondurile europene, 40 de mi­lioane de lei, şi încă 13 milioane de lei din veniturile proprii care nu s-au putut cheltui până la sfâşitul anului. „332 de milioane sunt fonduri europene care suplimentează bugetul municipiului Iaşi cu 64% în acest an. Să dea Dumnezeu să-i putem şi cheltui, aşa cum ne propu­nem. TVA-ul vine într-un cuantum de 185 de milioane. El nu creşte decât cu 1,5 milioane de lei faţă de anul trecut. La venituri proprii avem o creştere faţă de anul trecut de 15,1 milioane de lei. În schimb, avem o cheltuială suplimentară faţă de anul trecut de 23 de milioane, care înseamnă 25% banii asiguraţi persoanelor cu handicap. Trebuie să-i asigurăm noi din buget“, a mai declarat Gheorghe Nichita. Primarul a punctat că 81% din bugetul ora­şului ar fi alocat deja din fondurile europene care revin Iaşului, din salariile pentru învăţământ şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi datoria externă. „Destinaţiile sunt foarte clare, nu ne putem juca între capitole bugetare foarte mult. Acest buget are destinaţii foarte clare, foarte precise, şi vrem să acoperim toate activităţile. Pentru bugetul Fundaţiei „Iaşi, Capitală Culturală Europeană“ s-au alocat 2 milioane şi urmează de acum în funcţie de evenimente să rectificăm şi să alo­căm alte fonduri petru că este foarte important pentru noi acest obiectiv“, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comentarii