Diplomele de la Universitatea Tehnică, recunoscute în Franţa

joi, 01 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Diplomele de la Universitatea Tehnică, recunoscute în Franţa

Studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) vor putea obţine de anul universitar viitor diplome cu dublă acreditare, după ce conducerea universităţii a semnat la începutul acestei săptămâni un acord de colaborare cu Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Franţa. Alături de TUIAŞI au semnat la Bucureşti acorduri de parteneriate şi celelalte patru universităţi tehnice care formează Alianţa Română a Univer­sităţilor Tehnice (ARUT).

În urma semnării acestor documente, studenţii români şi francezi au ocazia de a obţine diplome de licenţă, masterat sau titluri de doctorat recunoscute de ambele state, francez şi român. Pentru a beneficia de această diplomă dublă, studentul trebuie să petreacă anul al III-lea din ciclul de licenţă sau unul dintre anii de master la o universitate membră INSA, iar studenţii străini trebuie să studieze în anul al II-lea de master la Iaşi.

„Consider că este o oportunitate de­osebită pentru noi, pentru universitatea noastră, să extindem colaborările în zona francofonă şi, de asemenea, să introducem în specializările pe care le gestionăm în universitate şi limba franceză, o limbă care este cumva deficitară programelor noastre de studiu, dar care este de circulaţie internaţională“, declară prof. univ. dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

În cazul doctoratelor în cotutelă, în cei trei ani de elaborare a lucrării, fiecare candidat la titlul de doctor trebuie să realizeze câte patru luni de stagiu la universitatea parteneră. Acordul este semnat, într-o pri­mă fază, pentru cinci ani de zile, existând o serie de condiţii pe care trebuie să le înde­plinească studenţii care vor să beneficieze de aceste duble diplome. Ei vor trebui să fie integralişti, să aibă o prestaţie academică deosebită şi să cunoască bine limbile engleză şi franceză.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii