Direcţia Judeţeană de Drumuri Iasi se reorganizează

vineri, 17 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Direcţia Judeţeană de Drumuri Iasi se reorganizează

Drumurile judeţene vor fi cârpite în regie proprie. Şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a solicitat conducerii Consiliului Judeţean aprobarea pentru reorganizarea instituţiei, astfel încât să fie reînfiinţate districtele zonale existente până acum 20 de ani. Acestea ar urma să fie dotate cu utilajele necesare pentru intervenţii punctuale de urgenţă şi lucrări de întreţinere. 

„Avem 1.000 km de drumuri judeţene şi este practic imposibil să le supraveghem eficient din Iaşi. Botoşaniul are 700 km de drumuri şi patru districte, fiecare având în grijă 150-200 km de drumuri. La Regionala Drumuri Naţionale, au patru districte pentru 377 km de şosele. Normal că atunci când apare o groapă, imediat se ştie. Noi lucrăm acum «pe surse», aflând întâmplător că sunt pro­bleme pe un drum“, a spus directorul DJADP, Daniel Achiţei (FOTO).

 
Proiectul de reorganizare a DJADP presupune înfiinţarea unui Serviciu de întreţinere a drumurilor, având în subordine patru districte. Fiecare ar urma să fie amenajat pe câte un teren de 2.000 mp preluat de la primăria comunei unde va funcţiona şi unde s-ar instala două containere, pentru birou şi magazie. Fiecare district ar dispune de o autoutilitară şi unul sau două utilaje, cu un personal compus din 2-4 muncitori. „Ideea este să putem efectua lucrările de întreţinere curentă, adică tăieri de acostamente, cosire, curăţirea şanţurlor, marcajele rutiere, câte o nivelare a burduşirilor. Având oamenii la faţa locului, timpul de mobilizare va fi mult mai redus decât în varianta actuală, a contractelor multianuale cu firme de construcţii. Din calculele mele, ar fi şi mai ieftin să întreţinem singuri drumurile“, a precizat Achiţei.

Un contract de întreţinere a unui sfert din drumurile judeţene, echivalentul ariei pe care ar acoperi-o un district costă CJ aproape 5 milioane de lei pe durata a doi ani. Conform calculelor DJADP, funcţionarea unui district, inclusiv achiziţia de utilaje ar costa aproximativ 1,4 milioane de lei anual, adică puţin peste jumătate din suma cheltuită acum. Propunerea de reorganizare a DJADP ar urma să fie supusă aprobării plenului CJ la viitoarea şedinţă a acestuia, din aprilie. 

Comentarii