Beatrice Rancea „vinde“ Iaşul pentru a-şi asigura liniştea în noul post de conducere de la Opera din Bucureşti?

Dirijorul scandalagiu de la Opera Bucureşti, trimis de Rancea la Iaşi

marți, 14 iunie 2016, 02:00
3 MIN
 Dirijorul scandalagiu de la Opera Bucureşti, trimis de Rancea la Iaşi

Tiberiu Soare (foto) este unul dintre cei care s-au aflat în epicentrul scandalului „anti-străini“ de la Bucureşti, episod care a condus la demisia ministrului Vlad Alexandrescu. Întrebat în legătură cu venirea la Iaşi, acesta ne-a transmis că nu doreşte să aibă „niciun fel de legături cu presa“. Transferat la Iaşi, Soare vine în locul dirijorului Gabriel Bebeşelea, considerat a fi unul dintre cei mai buni din ţară, care a plecat la Sibiu fiindcă i-a expirat contractul de la Iaşi, şi nu i-a fost reînnoit. O altă veste proastă: „Văduva veselă“ a lui Andrei Şerban, anunţat cu fast pentru toamnă, se va muta şi el de la Iaşi la Bucureşti.

Se anunţă schimbări la Opera Iaşi. Surse din interiorul Operei Naţionale Române din Iaşi au descris pentru „Ziarul de Iaşi“ primele schimbări care au avut loc după plecarea managerului Beatrice Rancea la Bucureşti. Conform acestora, cea mai semnificativă mutare este un „transfer“ al dirijorului Tiberiu Soare de la Opera din Bucureşti la cea din Iaşi.

Tiberiu Soare este unul dintre cei care s-au aflat în epicentrul scandalului de la Bucureşti care a condus la demisia ministrului Vlad Alexandrescu, iar transferul acestuia la Iaşi ar fi fost gândit de către Beatrice Rancea pentru detensionarea situaţiei din Capitală.

Numit interimar de către fostul ministru, el a fost acuzat de către Johan Kobborg, fostul director artistic al Operei din Bucureşti, că i-a desfiinţat postul de director artistic, şi mai mulţi balerini s-au plâns de faptul că limba română devenise singura acceptată şi obligatorie în instituţie.

Oficial, totul merge strună

Conflictul s-a agravat la finalul lunii aprilie, când Tiberiu Soare, în calitate de dirijor, şi orchestra Operei din Bucureşti, au refuzat să cânte la spectacolul de balet „DSCH. The Dream“, balerinii rămânând pe scenă fără reacţie după tragerea cortinei.

„Tiberiu Soare le-a spus spectatorilor că balerinii de pe scenă nu reprezintă Opera Naţională. Dar pe scenă eram şi balerini români, şi străini. E o discriminare faţă de dansatorii străini, dar, chiar şi faţă de noi, românii de pe scenă“, a spus Cristi Preda, unul dintre balerini, citat de Hotnews.

Contactat telefonic în legătură cu venirea la Iaşi, dirijorul Tiberiu Soare a precizat că nu doreşte să aibă nicio legătură cu presa, „indiferent care, absolut nimic. Interesaţi-vă pe căile legale“, ne-a transmis acesta.

La rândul său, managerul interimar al Operei din Iaşi, Cosmin Marcovici, a ezitat să ofere informaţii în legătură cu venirea lui Tiberiu Soare. „Aceste informaţii le vom comunica cu siguranţă până la începutul stagiunii“, s-a limitat a spune acesta.

Din informaţiile noastre, Tiberiu Soare vine în locul lăsat liber de dirijorul Gabriel Bebeşelea, considerat a fi unul dintre cei mai buni din ţară, care a plecat anul trecut şi, din informaţiile noastre, a făcut-o fiindcă i-a expirat contractul, şi nu a fost reînnoit. Gabriel Bebeşelea este în prezent prim-dirijorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dar a dirijat şi la Opera Naţională din Cluj, iar de stagiunea viitoare va fi dirijor principal şi la Filarmonica de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca. Totodată, el va dirija şi Chamber Philarmonic Orchestra of London, dar şi mai multe orchestre din Rusia, în stagiunea următoare.

Rămânem şi fără „Văduva veselă“

O altă informaţie venită de la surse oficiale din Operă este cea că spectacolul „Văduva veselă“, anunţat cu fast încă de la începutul anului pentru toamna lui 2016, montat de către Andrei Şerban, se va muta de la Iaşi la Bucureşti, odată cu Beatrice Rancea, urmând a fi jucat, posibil, şi la Iaşi. Însă premiera spectacolului a fost anunţată a fi în Capitală deşi lucrul pe piesă începuse deja la Iaşi. Chiar şi Andrei Şerban declarase, într-un interviu pentru Curierul de Iaşi, că va vrea să monteze în mod special această piesă în capitala Moldovei.

„Vin la Iaşi pentru că mă simt acasă cu acest colectiv foarte simpatic şi plin de entuziasm, pe care Beatrice l-a format. Dar vin în primul rând pentru Beatrice“, declara în februarie Andrei Şerban.

CITIȚI ȘI:

Beatrice Rancea schimbă scena de la Iași cu cea din București

Comentarii