Numărul donărilor a scăzut aproape la jumătate

DISPERARE! Cei care au donat sânge la Iaşi, sunaţi de medici să revină la spital

marți, 19 august 2014, 02:00
3 MIN
 DISPERARE! Cei care au donat sânge la Iaşi, sunaţi de medici să revină la spital

Perioada vacanţelor şi a concediilor a redus numărul donărilor de sânge aproape la jumătate. Din acest motiv, medicii se văd des în situaţii limită. Numai ieri doi bolnavi grav, care necesitau cantităţi mari de sânge, au fost la un pas de moarte.

Criza de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie San­guină (CRTS) din Iaşi lo­veşte în bolnavii internaţi în spitale care trebuie operaţi de urgenţă. Dacă, în mod normal, CRTS are nevoie de minimum 80 de donări zilnice, în această pe­rioadă se fac doar aproximativ 50 pe zi. Astfel, CRTS se află în imposibilitatea de a onora toate cererile spitalelor, şi atunci solicită sprijinul celorlalte centre sau chiar a unor spitale din ţară care furnizează pacienţi Iaşului. O tragedie se poate însă întâmpla oricând, din acest motiv.

„Sunăm persoanele din baza de date“

„Luna august a fost mereu o perioadă dificilă pentru noi. Pentru că vin să doneze, zilnic, în jur de 50 de persoane. Ori, nevoia noastră este aproape dublă. Am făcut nenumărate apeluri la diferite structuri, însă, având în vedere că elevii, studenţii sunt în vacanţă şi este şi perioada concediilor, necesarul de minimum 80 de do­nări nu poate fi atins”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS.

Medicul a mai subliniat că, deşi este criză de sânge, organizarea unei colecte în teritoriu este imposibilă din lipsă de personal. În acest caz, pentru a se menţine pe linia de plutire şi pentru a furniza spitalelor sânge, CRTS sună persoanele care au mai donat deja şi le îndeamnă să mai vină la încă o transfuzie de sânge. În situaţii extreme apelează şi la centrele vecine sau la spitalele din care vin constant pacienţi.

„Dacă nu reuşim să asigurăm cererea, sunăm persoanele aflate în baza de date, după ce au mai donat măcar o dată. Vedem dacă a trecut perioada minimă dintre două donări şi le întrebăm dacă mai pot să do­neze. În alte cazuri suntem ne­voiţi să apelăm la ajutor extern”, a adăugat dr. Lavinia Scripcaru.

Ieri, la Spitalul „Sfântul Spiridon”, bărbatul în vârstă de 34 de ani, din Bălţaţi, care a scăpat cu viaţa ca prin minune de sub şinele trenului a fost operat a doua oară. Spitalul însă a reuşit mai greu să obţină sânge pentru pacient.

„Facem un apel către ieşeni, îi îndemnăm să meargă să doneze sânge, pentru că spitalele duc lipsă de sânge. Pa­cientul lovit de tren a fost operat iar pentru o complicaţie apărută la rinichi, avea o hemoragie importantă, şi a fost dificil să găsim sânge”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD, pur­tător de cuvânt al spitalului.

Ultima soluţie: pliante promoţionale

Viaţa unui alt pacient, în vârstă de 65 de ani, care a ajuns ieri la Institutul de Boli Cardio­vasculare cu o disecţie de aortă, a fost pusă în pericol de criza de sânge, însă medicii au reuşit să-l salveze.

Spitalul „Sf. Spiridon”, IBCV şi Institutul Regional de On­cologie sunt unităţile cele mai consumatoare de sânge şi produse din sânge din Iaşi. „Noi suntem un consumator mare de sânge şi pentru cazurile chirurgicale, şi pentru secţia de hematologie, unde mereu ne trebuie sânge şi produse din sânge. Vom demara o campanie de informare şi vom distribui pliante pacienţilor pentru a-i informa despre nevoia de sânge”, a spus ec. Mirela Grosu, manager IRO.

După ce CRTS a atras atenţia opiniei publice asupra crizei de sânge, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a anunţat că va promova donarea în rândul asi­gu­raţilor şi al furnizorilor de produse medicale prin pliante. Pentru a oferi un exemplu, angajaţii CJAS vor merge la începutul lunii septembrie la CRTS să doneze sânge.
 

Comentarii