Disperată să se bronzeze, o tânără a ajuns ieri la spital arsă toată

sâmbătă, 01 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Disperată să se bronzeze, o tânără a ajuns ieri la spital arsă toată

În aceeaşi gardă, nu mai puţin de şapte ieşeni au ajuns la urgenţe de la stat prea mult în soare. Ce sfaturi au medicii pentru cei nevoiţi să stea în soare sau la căldură, dar şi cum ne putem bronza corect?

O tânără din Iaşi a vrut să se bronzeze frumos, dar a sfârşit la spital cu arsuri pe 90% din suprafaţa corporală. Ieşeanca în vârstă de 23 de ani a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu arsuri de gradul I şi II pe aproape tot corpul. Pacienta le-a povestit medicilor că a făcut plajă la Purcica, unde a stat la soare mai multe ore. Ieşeanca prezenta numeroase băşici pe corp şi a fost internată pentru tratament în clinica de chirurgie plastică a spitalului. În aceeaşi gardă, alţi şapte ieşeni au ajuns în UPU cu stări lipotimice după ce au mers prin soare mai multe ore.

„Majoritatea pacienţilor au mers la domiciliu după ce au fost evaluaţi de medicii specialişti. O femeie din mediul rural, în vârstă de 83 de ani, care prezenta o deshidratare importantă şi mai multe escare, urmare unei imobilizări, a rămas internată într-o clinică de specialitate. Mesajul nostru în această perioadă pentru ieşeni este să-şi viziteze părinţii, bunicii, şi să se asigure că au toate cele necesare pentru această perioadă. De asemenea, transmitem autorităţilor locale să viziteze bătrânii care locuiesc singuri pentru că deshidratarea, de exemplu, poate apărea şi inconştient“, a punctat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Specialiştii le mai recomandă oamenilor care se aleg cu arsuri după ce stau la soare să nu apeleze la leacurile băbeşti, pentru că îşi pot face mai rău. În 2014, de exemplu, un bărbat în vârstă de 61 de ani care şi-a pus peste arsurile de gradul I şi II comprese cu păstârnac a ajuns la spital cu rănile inflamate.

„Intervalul de timp indicat pentru o expunere corectă la soare este între răsăritul acestuia, în jur de 6.30, până la 09.30, şi de la 16.30 până la apus. În aceste intervale orare, ultravioletele pot fi absorbite corect de piele. Expunerea trebuie să se facă în cicluri repetate la 20 de minute, câte 5 minute pe fiecare parte a corpului. În patru zile, patru astfel de cicluri sunt suficiente pentru orice persoană, fie ea blondă sau roşcată“, a explicat dr. Corneliu Dobre, medic primar în cadrul clinicii de dermato-venerologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit medicului, expunerea îndelungată la soare, timp de câteva zile, nu poate provoca apariţia tumorilor maligne.

 

  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii