DNA Iaşi a declarat război drumurilor asfaltate doar pe hârtie

miercuri, 17 decembrie 2014, 02:57
2 MIN
 DNA Iaşi a declarat război drumurilor asfaltate doar pe hârtie

O nouă recepţie fictivă a unui drum s-a terminat cu trimiterea în judecată a reprezentanţilor unei primării. Faptele datează de acum un deceniu.

Procurorii DNA Iaşi au finalizat un nou dosar în care acuză foşti reprezentanţi ai unei primării din Vaslui că ar fi recepţionat doar pe hârtie mai multe drumuri ce trebuiau modernizate din bani europeni. Şapte persoane – Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache, Constantin-Radu Iordachi, Dumitru Roman, Corneliu Şerban şi Romeo Stoica – au fost trimise în judecată ieri, fiind acuzate că ar fi deturnat fonduri comunitare.

Potrivit procurorilor, pe 15 aprilie 2003, între Agenţia SAPARD şi Consiliul Local al comunei Dimitrie Cantemir, judeţul Vaslui, s-a încheiat un contract de modernizare a drumurilor comunale. Valoarea eligibilă a finanţării era de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitaţi la recepţia lucrărilor.

„La data de 30.10.2004, inculpaţii, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conţinutul procesului verbal, finalizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obţinerii ultimei tranşe a finanţării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)“, au precizat procurorii.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 3.373.656,59 lei în acest caz, reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile decontate Consiliului Local Dimitrie Cantemir, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi.   

Comentarii