De Business

Punem punctul pe știi

Doar 15% din fostul sistem de irigaţii e funcţional în judeţ

marți, 30 mai 2017, 06:30
2 MIN
 Doar 15% din fostul sistem de irigaţii e funcţional în judeţ

Despre fondurile ce vor fi alocate judeţului Iaşi prin Programul Naţional de Irigaţii va vorbi ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o vizită care va avea loc pe 9 iunie la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Iaşi. Motivul venirii sale este unul intemeiat, în opinia reprezentanţilor Direcţiei, deoarece judeţul nostru are nevoie de un sistem de irigaţii mai bine pus la punct, care să asigure apa pentru o suprafaţă mai mare de teren. 

„Întâi se fac proiectele, se calculează, apoi prin program se alocă sumele. La noi în judeţ, în prima etapă a programului  avem pentru anul 2017 fonduri alocate pentru sistemul de irigaţie Ţigănaşi şi Bivolari, care este funcţional. În etapa a II-a, pentru anul 2018, nu sunt alocate fonduri pentru judeţul nostru, dar în etapa a III-a, anul 2019, vor fi alocate fonduri pentru Ţuţora – Gorban. În situaţii de secetă excesivă, avem nevoie, nu de 40.000 de hectare, ci de măcar 200.000 de hectare irigate. Dar să reuşim să le facem viabile pe astea 41.607 de hectare, câte avem, deoarece din acestea doar 39.377 sunt irigate. La noi în judeţ, în prezent, doar 15% din vechiul sistem de irigaţie este utilizat”, a declarat Magneriu Jallbă, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi.

În prima etapă a programului sunt cuprinse 17.258 de hectare, în zona Tabăra – Trifeşti – Sculeni, iar în etapa a III-a sunt vizate 3.368 de hectare de teren agricol în zona Ţigănaşi – Perieni şi 21.009 hectare în zona Sculeni – Ţuţora- Gorban. „În Dolj, Timiş, Arad, sunt sisteme de irigaţie ca la noi, însă nu ştiu care este gradul de repunere în funcţiune. Măcar pe malul Prutului, dacă am reuşi să le redăm agriculturii, ar fi un câştig. Mai avem sisteme individuale, sunt fermieri care au puţuri forate, lacuri de acumulare, dar aici vorbim de amenajări locale”, a mai menţionat şeful Direcţiei pentru Agricultură. Vor fi vizate în acest program staţiile de pompare, staţiile de repompare, canalele de aducţiuni şi construcţiile hidrotehnice (stăvilare, podeţe şi clapeţi).  

 

 

Comentarii