Doi afacerişti interlopi condamnaţi definitiv s-au făcut nevăzuţi

marți, 18 aprilie 2017, 01:50
6 MIN
 Doi afacerişti interlopi condamnaţi definitiv s-au făcut nevăzuţi

Doi afacerişti ieşeni cu legături în lumea interlopă de la noi au dispărut ca prin farmec înainte să primească sentinţele definitive de la judecători pentru infracţiunile comise. Gheorghe Clapon, cunoscut ca având legături cu clanul Corduneanu, şi Oleg Drăniceru au dispărut după ce au primit zeci de ani de închisoare cu executare pentru înşelăciuni, spălare de bani, uz de fals, sfidarea organelor judiciare, conducere fără permis şi distrugere. Cei doi au fost daţi în urmărire naţională şi sunt căutaţi de către poliţişti. Cum a fost posibilă scăparea celor doi în condiţiile în care autorităţile trebuiau să fie pe urmele lor?

Pe 12 aprilie, adică miercurea trecută, Curtea de Apel Iaşi a decis pedepsele finale în dosarul în care erau judecaţi Gheorghe Clapon şi Oleg Drăniceru, împreună cu alţi şase complici. Primii doi au primit pedepse de câte zece ani de închisoare. După ce judecătorii au emis sentinţele cu executare, poliţiştii i-au căutat pe cei doi, însă nu i-au găsit. De asemenea, aceştia nici nu s-au prezentat la poliţie pentru a fi transportaţi în Arestul Preventiv al Poliţiei Iaşi. Spre seară, poliţiştii i-au dat în consemn la frontiere. Acţiunea a fost fără rost deoarece, cel mai probabil, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, cei doi au fugit în Republica Moldova, şi, cel mai probabil, de acolo au trecut în Ucraina. „Persoanele au fost date în urmărire întrucât pe numele lor au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Poliţiştii continuă căutările în vederea depistării lor“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. De miercuri şi până ieri, căutarea celor doi nu a avut succes. Poliţiştii urmează să cerceteze pe unde au trecut graniţa Clapon şi Drăniceru, cel mai probabil cu acte false. De altfel, ieri, reprezentanţii Poliţiei nu au dorit să ofere detalii despre scăparea celor doi. De regulă, în cazurile „răsunătoare“, poliţiştii stau aproape de infractorii judecaţi şi îi verifică îndeaproape cu vizite la domiciliu. Procedura poliţiştilor în cazul celor care primesc condamnări este că, imediat după decizia instanţei, poliţia emite mandate de executare. Acest lucru se întâmplă la aproximativ două ore de la comunicarea instanţei. Poliţiştii merg cu aceste mandate la domiciliul persoanelor vizate, şi le iau în custodie. Dacă nu sunt găsite acasă, persoanele condamnate au ca termen să se predea la orice secţie de poliţie un timp de câteva ore, după care sunt date în urmărire naţională cu consemn la frontieră. 

Un dosar cu mulţi ani de închisoare

În privinţa celorlalţi şase inculpaţi din dosar care au primit şi ei condamnări, poliţiştii ieşeni au precizat că nu se află în raza lor de căutare, fiind din alte judeţe sau localităţi. Judecătorii au decis pentru Gheorghe Clapon o pedeapsă de 9 ani şi patru luni de închisoare plus o pedeapsă complementară prin care i se interzice dreptul de a fi ales în funcţii publice, sau de a fi administrator la o societate comercială. Clapon a primit pedeapsa de la judecătorii ieşeni pentru infracţiunea de înşelăciune în dauna societăţii Med Tub Machines & Tools SRL, o altă infracţiune de înşelăciune în dauna firmei Temex GMBH, o înşelăciune în dauna lui Ionuţ Mircea Florea, infracţiunea de spălare de bani, uz de fals, sfidarea organelor judiciare (faptă săvârşită în aprilie 2009), şi ultraj contra bunelor moravuri. Oleg Drăniceru ar fi trebuit să stea în închisoare timp de 9 ani, unsprezece luni şi 20 de zile pentru infracţiunea de înşelăciune în dauna firmei Med Tub Machines &Tools SRL, înşelă­ciu­ne în dauna firmei Temex, înşelăciune în dauna lui Ionuţ Mircea Florea, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, faptă săvârşită la data de 1 aprilie 2012. Mihai Valeriu Alexe are de executat o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru infracţiunile de spălare de bani, încercarea de a determina mărturie mincinoasă, şi participaţia improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Gabriel Buia a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, distrugere, Vasile Iordache a fost condamnat pentru spălare de bani la trei ani şi şase luni de închisoare, Dan Buia la cinci ani de puşcărie, Nelu Donciu – patru ani, Viorel Radu – cinci ani, iar Marius Irinel Stan, care fusese condamnat iniţial la trei ani şi opt luni de închisoare, a scăpat de „penitenţă“, pedeapsa fiind redusă la trei ani cu suspendare. De asemenea, în privinţa societăţii comerciale Clapon Construct SRL, firma a fost amendată cu 50.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o durată de şase luni, dar a fost obligată şi la distribuirea într-un cotidian naţional a hotărârii condamnării, pe cheltuiala firmei, pentru o perioadă de două luni de zile. 

Tun de 1,2 milioane de euro

Dosarul în care au fost condamnaţi cei opt a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi. Din martie şi până în iunie 2011, Gheorghe Clapon, administratorul firmei Clapon Construct SRL şi Oleg Drăniceru, repre­zen­tant al firmei Flamingo ES Ucraina, au reuşit să înşele reprezentanţii unor firme din Bucureşti şi Germania. Aceştia au semnat două contracte de intermediere şi vânzare-cumpărare a unor utilaje industriale care ar fi trebuit să fie importate din Ucraina. Clapon şi Drăniceru au prezentat firmelor din Bucureşti şi Germania o serie de utilaje asemănătoare, însă care aparţineau unor firme ucrainene care habar nu aveau de situaţie. Cei doi au falsificat mai multe documente comerciale şi de plată, şi au reuşit să înşele cele două firme cu suma de 1.262.200 de euro. „În perioada martie – iunie 2011, inculpaţii Clapon Gheorghe, Drăniceru Oleg, Alexe Mihai Valeriu şi Buia Gabriel au coordonat acti­vitatea de spălare a sumei de 4.478.000 RON provenită din înşelăciunea descrisă mai sus. Concret, pe baza unor documente comercială şi fiscale false, aceştia au transferat suma de bani menţionată, în mai multetranşe succesive, din contul bancar al firmei Clapon Construct SRL şi Conprest Real Conf SRL. Ulterior, prin implicarea inculpaţilor Radu Viorel, Mihai Ilie, Buia Dan, Dociu Nelu şi Iordache Vasile, banii au fost transferaţi în conturile SC Global Concept Trade SRL, Impact Brand Util SRL, Iorva Revis SRL Călăraşi, Bocv Proiect Prim şi Caligena Construct SRL. Din aceste conturi, tot pe baza unor documente contabile false, inculpaţii Clapon Gheorghe, Drăniceru Oleg, Alexe Mihai Valeriu şi Buia Gabriel au retras această sumă în numerar în vederea reintroducerii în circuitul financiar legal“, se arată în rechizitoriul procurorilor. Ulterior, Marius Irinel Stan şi Gabriel Buia au incendiat un autoturism care aparţinea primului. În maşină se aflau documente contabile aparţinând firmei Conprest Real Conf SRL şi care urmau să ajungă la procurorii DNA. 

Într-un alt dosar, Gheorghe Clapon a primit, anul trecut, o condamnare cu executare. Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis ca interlopii Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon să primească condamnări cu executare în dosarul în care au fost acuzaţi de trafic de influenţă. Primii doi au primit câte 3 ani şi 6 luni, în timp ce Clapon a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă. 

Comentarii