Dosarul bombă al vicepreşedintelui Tribunalului Militar, aproape de finalizare

sâmbătă, 06 decembrie 2014, 02:59
3 MIN
 Dosarul bombă al vicepreşedintelui Tribunalului Militar, aproape de finalizare

Unul dintre cele mai fierbinţi dosare din justiţia ieşeană este la un pas de finalizare. Mai mulţi inculpaţi din dosarul vicepreşedintelui Tribunalului Militar, Radu Tărniceriu, au fost chemaţi zilele trecute la DNA, acolo unde au fost infirmate două ordonanţe de punere în mişcare a acţiunii penale. Ținut în sertar din motive obscure pentru o lungă perioadă de timp, dosarul în care Tărniceriu este acuzat de trafic de influenţă ar urma astfel, în scurt timp, să fie finalizat. Cel mai probabil, anchetatorii vor dispune trimiterea în judecată în acest caz. Cele două ordonanţe infirmate nu schimbă cu nimic datele problemei, acuzaţiile celor implicaţi fiind menţinute de procurori.

Radu Tărniceriu şi alţi inculpaţi din dosarul său, printre care şi Ioan Leonte, comisar la Protecţia Consumatorului, au fost prezenţi, zilele trecute, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, acolo unde au luat la cunoştinţă de modificările efectuate de procurori în acest dosar. Noile acte efectuate în acest caz denotă că, în scurt timp, anchetatorii ieşeni vor soluţiona dosarul, cel mai plauzibil verdict fiind o trimitere în judecată.

Ce modificări a făcut procurorul de caz

Dosarul fostului şef de la Tribunalul Iaşi, în prezent judecător militar, este unul dintre cele mai vechi de pe rolul DNA Iaşi, de-a lungul timpului acesta fiind instrumentat de trei procurori. Primele acuzaţii au fost aduse de către procurorul Emilian Eva, cel care a plecat de la DNA la înce­putul acestui an. Ulterior, magistratul Origel Cotoi, ajuns temporar la structura anticorupţie, a preluat dosarul şi a întocmit mai multe acte de procedură. Printre acestea, două ordonanţe de punere în mişcare a acţiunii penale, de pe 2 iulie, respectiv 29 septembrie. În respectivele ordonanţe, Co­toi reitera acuzaţiile reţinute anterior împo­triva lui Tărniceriu şi Leonte, chiar dacă cei doi fuseseră deja învinuiţi în cauză.

După plecarea de la DNA a procurorului Cotoi, dosarul a fost preluat de fosta şefă a Parchetului Local, Andreea Nica, ajunsă la DNA în septembrie, în urma promovării unui concurs. Aceasta a decis, săptămâna aceasta, să înceapă „curăţenia“. Infirmarea celor două ordonanţe de către Nica poate fi tradusă ca o metodă de precauţie pe care anchetatorii o iau pentru ca, atunci când dosarul ajunge în instanţă, judecătorul de cameră preliminară să nu găsească poten­ţiale erori de procedură ce ar putea duce la restituirea rechizitoriului.

Care sunt acuzaţiile DNA

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, în dosarul judecătorului Tărniceriu ar fi fost realizate, în vara acestui an, şi o serie de interceptări telefonice şi ambientale. Acestea nu ar fi relevat însă comiterea vreunei infracţiuni şi nu sunt folosite drept probă în cauză. DNA Iaşi îl acuză pe Tărniceriu de trafic de influenţă după ce în 2010, ar fi acceptat propunerea lui Ioan Leonte, pe atunci primar la Gorban, de a interveni, în schimbul a 50.000 de euro, pe lângă două colege judecătoare în vederea soluţionării unei cauze civile. Judecătoare­le, de la Tribunalul Iaşi, au soluţionat în cele din urmă favorabil pentru Leonte litigiul, acesta reuşind să obţină astfel 282,5 hectare în comuna Gorban.

„Intervenţia avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinţei civile din data de 18.03.2010 a Judecătoriei Răducăneni, judeţul Iaşi, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanţii unei societăţi comerciale împotriva unei în­che­ieri de carte funciară a Biroului de Ca­das­tru şi Publicitate Imobiliară Rădu­că­neni, judeţul Iaşi – promisiune acceptată de magistratul în cauză. Suma de 50.000 euro promisă iniţial de persoana respectivă în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi o altă persoană“, arată DNA.

A doua zi după pronunţarea deciziei, în schimbul ajutorului primit, Ioan Leonte le-ar fi dat lui Tărniceriu şi lui Emanuel Osoianu participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu a devenit asociat cu 20% la firma în cauză, mai susţin procurorii. DNA Iaşi a concluzionat că cele două judecătoare care au pronunţat sentinţa ar fi acţionat fără vinovăţie.

Comentarii