Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Două firme sug milioane de la sânul Direcţiei Creşe. Un caz absolut revoltător!

GALERIE
Licitatie publica
  • Licitatie publica
- +

O astfel de firmă de apartament poate livra de la alune şi sucuri până la mobilier ori chiar servicii de cablare electrică.

În 2016, celor două firme le-au fost atribuite 72 dintre cele 80 de achiziţii di­recte (peste un milion de lei). În 2017, până acum, există 51 de achiziţii (inclusiv două proceduri de licitaţie), iar cele două firme merg cot la cot: peste 580.000 lei pentru Cristiana Line şi peste 590.000 lei pentru Strungariu. Parcă pentru a mulţumi ambele firme, Direcţia Creşe a acordat direct fie­căreia, în iulie 2017, prin două proceduri netransparente, câte un contract de peste 61.000 lei, iar ambele au avut acelaşi obiect: furnizarea de produse de curăţenie.

„E posibil să ridice semne de întrebare, dar ei mă iau după preţ“
 
Directorul Cristiana Line SRL, Neculai Isachi, a exclus ieri orice „aranjament“ cu Direcţia Creşe pentru atribuirea contractelor. Din contră, el a precizat că nu mai vrea să lucreze cu instituţia întrucât plăţile vin greu, iar Direcţia „ia pe credit“. „Nu mai lucrez, nici nu mi-au achitat, m-au amânat cu plăţile. Nu am furnizat doar la Direcţia Creşe, ci şi la mai multe unităţi, acum livrez la spitale. Lucrez cu produ­cători din zona Bucureştiului. Nu am fost favorizat, pe noi ne selectează din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, n.r.), iar ei, de regulă, sunt în criză de bani“, a declarat ieri Isachi. El a adăugat că nu există „aranjamente“. „E posibil să ridice semne de întrebare (numărul mare de achiziţii, n.r.), dar ei mă iau după preţ, după oportunitate şi faptul că îi aştept la plată“, a mai spus Isachi. Cristiana Line, firmă cu sediul social într-un apartament, şi-a adjudecat anul trecut 75% dintre contracte, iar, în acest an, procentul a ajuns până acum la 55%. Pe toată perioada, este vorba despre cel puţin 100 de contracte. Firma Strungariu, ai cărei asociaţi (Du­mitru şi Liliana Strungariu) nu au putut fi contactaţi ieri, au avut 13 contracte în­cheiate anul trecut în valoare de peste 760.000 lei (cea mai mare sumă încasată în 2016 de o firmă la Direcţia Creşe). În 2017, suma se apropie deja de 600.000 lei.
 
Direcţia Creşe dă pe bandă contracte prin achiziţie directă
 
Directorul instituţiei, Irina Ghioca, a precizat că achiziţiile directe sunt făcute prin SEAP, iar principalul criteriu este preţul cel mai scăzut. „Nouă nu ne convine deloc legea achiziţiilor publice pentru că pune accent pe preţ mic, şi nu pe calitate. Toate achiziţiile s-au făcut prin SEAP, a fost audit pe achiziţii“, a precizat Irina Ghioca. Ea a adăugat că „nu există prejudiciu“, deşi în discuţia avută cu aceasta nu am insinuat un astfel de lucru. În schimb, nu toate achiziţiile directe ale Direcţiei au fost făcute prin SEAP. De exemplu, pe 3 iulie 2017, Direcţia Creşe a atribuit direct, în afara sistemului, prin procedură offline, două achiziţii, ambele vizând produse de curăţenie. Cristiana Line a încasat 61.542 lei, iar Strungariu 61.997 lei. Achiziţiile în afara SEAP se pot face doar dacă autoritatea demonstrează că produsul nu există în catalogul firmelor înscrise în SEAP sau este mai scump decât ofertele pe care le poate obţine autoritatea în afara sistemului. Irina Ghioca a precizat că, în acest caz, este vorba despre faptul că Direcţia nu-şi poate permite să achiziţio­neze orice tip de produs de curăţenie, având în vedere că are în grijă copii de sub 3 ani, iar ofertele din SEAP - unde există sute de firme cu astfel de produse - erau mai mari decât cele pe care le-a contractat cu cele două companii. În acest an, până acum, Direcţia Creşe Iaşi a încheiat aproape 120 de contracte de achiziţie pu­blică, dintre care 105 au fost atribuite direct, iar restul prin licitaţie publică. Valoarea totală se ridică la peste 2 milioane lei (fără TVA), iar cele mai multe contracte (41) au fost atribuite firmei Cristiana Line SRL (581.570 lei). Aceeaşi firmă, pe tot parcursul anului 2016, a primit 60 dintre cele 80 de contracte pe achiziţii directe atribuite prin SEAP (321.962 lei).

Printre achiziţiile făcute de Direcţie la Cristiana Line SRL se numără 3.700 de cutii de arahide (2 contracte, 21.977 lei), 2.773 de sticle de suc natural 1,8 litri (2 contracte, 25.427 lei), 923 de platouri cu fructe dezhidratate (31.705 lei), 927 batoane de salam Sibiu (39.443 lei), dar şi masă pentru călcat (400 lei), dulap de bucătărie (1.800 lei), 50 de pătuţuri pentru copii (17.500 lei), 50 de saltele (5.500 lei) şi 15 dulapuri vestiar cu diverse compartimente (3 contracte, 18.500 lei). Nu în ultimul rând, firmei i s-au atribuit direct şi lucrări de execuţie (cablare electrică, interfoane) în valoare totală de 85.820 lei (11 contracte). În schimb, Strungariu a avut, în 2016, 13 contracte (12 atribuite directe, iar unul prin licitaţie) cu o valoare totală de 767.864 lei. În 2017, Direcţia Creşe a dat firmei alte 10 contracte (9 încredinţate direct) în valoare de 592.511 lei.  În general, contractele atribuite acestei companii au vizat diverse lucrări (montat gresie şi faianţă, vopsit calorifere, turnare trotuar armat, lucrări reparaţii - văruit faţadă, tâmplărie PVC, montare tarket antibacterian etc.). Dar între cele două părţi au existat contracte şi pentru furnizarea de materiale de curăţenie, precum şi livrarea de fructe şi legume.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri