De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două poveşti triste cu final fericit! Două transplanturi de rinichi într-o singură zi

vineri, 26 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Două poveşti triste cu final fericit! Două transplanturi de rinichi într-o singură zi

Fericiţii beneficiari: o tânără de 22 de ani, care se chinuia cu dializa de la 6 ani, şi o femeie de 40 de ani, care a primit un rinichi de la sora sa mai mare. Cele două operaţii demonstrează că Iaşul ar putea prelua mereu ambii rinichi după o prelevare, până acum unul plecând la Bucureşti.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, în cadrul Compartimentului de Transplant Renal, au fost rea­lizate într-o singură zi două transplanturi de rinichi, unul de la un donator aflat în moarte cerebrală, iar celălalt de la un donator viu. Intervenţiile s-au des­făşurat în cursul zilei de miercuri, prima dintre ele având loc dimineaţa, iar cea de-a doua în cursul amiezii. Astfel, o femeie în vârstă de 40 de ani, din Bacău, care în luna martie a fost diagnosticată cu insuficienţă renală în stadiul V, a primit un rinichi de la sora sa în vârstă de 46 de ani.

„Intervenţia a decurs bine, fără incidente, funcţia renală a pa­cientei noastre fiind aproape normală în cursul acestei dimineţi (n.r., joi). Având în vedere că pacienta a fost diagnosticată cu insuficienţă renală în stadiu final, dacă nu ar fi primit rinichiul de la sora ei, ar fi trebuit să înceapă şedinţele de dia­liză“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Cea de-a doua intervenţie a avut loc în cursul după-amiezii, fiind un transplant de rinichi de la un donator cada­veric, prelevarea fiind făcută la Galaţi, de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Rinichiul a ajuns la o tânără în vârstă de 22 de ani, din Suceava, care făcea dializă de 16 ani, adică de la vârsta de doar şase ani.

„Evoluţia sa este până în prezenta una favorabilă, dar recuperarea funcţiei renale va fi mai lentă, pentru că este vorba despre o vechime foarte mare în dializă“, a precizat dr. Ionuţ Nistor. Reprezentanţii spitalului au precizat că, în condiţiile în care echipa de transplant poate efectua şi mai multe intervenţii, una după alta, sunt pregătiţi din toate punctele de vedere să facă şi două operaţii de transplant, adică ambii rinichi să poată rămâne la Iaşi.

„Aceste două intervenţii sperăm că demonstrează că avem capacitatea de a face două transplanturi în aceeaşi zi, şi că este o echipă care poate să facă acest lucru“, a completat medicul ieşean. De la începutul acestui an au mai fost realizate alte patru transplanturi de rinichi de la donator aflat în moarte cerebrală, şi încă patru intervenţii de la donator viu, fiind transplantat rinichi de la frate la frate, de la soră la soră sau de la mamă la fiu.  

 

 

Comentarii