Două treimi dintre angajaţii ieşeni lucrează în privat. Surpriză în topul marilor angajatori

miercuri, 29 martie 2017, 02:00
1 MIN
 Două treimi dintre angajaţii ieşeni lucrează în privat. Surpriză în topul marilor angajatori

Statisticile ITM mai arată că 94% dintre angajatori sunt firme private. Angajatorii instituţii sunt 6%, dar grupează 34% dintre angajaţi. Dintre primii 10 mari angajatori, 8 sunt de stat.

O treime dintre salariaţii ieşeni lucrează la stat, iar cei mai importanţi angajatori sunt instituţii bugetare. Conform cifrelor oficiale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în judeţ lucrează 180.421 de salariaţi, 94% dintre cei 19.451 de angajatori fiind firme private. Deşi instituţiile bugetare reprezintă doar 6% din numărul de angajatori, ele concentrează 34% dintre salariaţi. Primii zece angajatori ca importanţă grupează aproape 22.000 de salariaţi, adică 12% din total.

„Este de remarcat faptul că din aceşti zece cei mai mari angajatori, 8 sunt de stat, cu 18.344 de salariaţi, şi doar doi sunt firme private, acestea având în total 3.552 de angajaţi. Situaţia se echilibrează dacă luăm în calcul primii 100 de angajatori. Dintre aceştia, 43 sunt de stat, iar 57 privaţi“, a declarat Cătălin Ţacu, şeful Serviciului control relaţii de muncă din cadrul ITM.

Conform directorului ITM, George Albulescu, principala problemă cu care se confruntă salariaţii ieşeni este stresul. Acesta ar conduce la înrăutăţirea stării lor generale de sănătate şi la decese timpurii.

„Acum câţiva ani, decesele patologice apăreau la vârste relativ înaintate, în jurul a 60 de ani. Acum însă apar numeroase decese la 35-40 de ani, ceea ce este grav. Noi depunem toate demersurile pentru a obţine recunoaşterea stresului ca boală profesională. E o problemă reală“, a spus Albulescu.

Comentarii