După Sfânta Mărie rămânem la pălărie

luni, 14 august 2017, 08:00
3 MIN

* Profităm să urăm de azi toate cele bune sărbătoriţilor de mâine, vrednici purtători ai prenumelor de Maria, Marin, Marinel, Marinică şi alţii ca ei. Mulţi români care nu prea suportă căldura aşteaptă cu interes ziua de mâine, cu gândul la vechea vorbă "După Sfânta Mărie poţi să faci ceva în ea de pălărie" – adică, după Sfânta Mărie se răceşte, cum ar veni, se renunţă la pălărie şi se trece la căciulă. Problema este că pe vremea strămoşilor noştri care ne-au lăsat vorba asta nu era încălzire globală; am înţeles că va mai fi caniculă, aşadar e mai greu să treacă oamenii la căciulă. Căldura continuă, la fel ca veselia românilor aflaţi în concediu:

* Toţi locatarii imobilului PI-6 şi-au montat aparate de aer condiţionat, care n-au prea contribuit la înfrumuseţarea clădirii; acestea au fost instalate lângă geamurile mari de la camerele de zi şi lângă cele de la dormitoare, unul sub altul, de la parter până sus, la etajul zece, şi în ultima vreme au funcţionat non-stop. Apa care a curs din furtunuri a luat cu ea copaci, maşini parcate şi mesele unei terase de cartier, cu tot cu clienţi.

* Mii de români toropiţi de caniculă au ieşit din casă după lăsarea întunericului, când soarele nu-i mai frigea, şi s-au repezit spre cel mai apropiat ştrand, în care au sărit să se răcorească; ei se află acum, cu toţii, în spital, deoarece, din cauza beznei, n-au observat că apa din bazin se evaporase – cel puţin aşa au declarat angajaţii piscinei, în vreme ce se chinuiau să repare ţeava spartă şi uscată încă de anul trecut.

* Şi în această vară staţiunile din străinătate reprezintă atractive destinaţii de vacanţă, mai ales că zborul dus-întors cu avionul e inclus în pachetul turistic; aşa se face că şi în acest an au fost lipite în aparatele de zbor charter plăcuţe cu textul "Nu încercaţi să deschideţi geamurile, fiindcă nu veţi reuşi! Şi dacă, totuşi, reuşiţi, nu vă aplecaţi în afară!". Se pare că aceste plăcuţe sunt necesare, ca să nu se mai întâmple ca în anii trecuţi, când nişte pasageri dintr-un avion aflat la 9000 de metri altitudine au deschis un hublou (cu briceagul), să arunce afară resturi de mâncare şi să fumeze la geam.

* Au mai rămas câteva săptămâni din sezonul estival turistic, aşadar clasamentele încă n-au fost finalizate; cu toate astea, avem informaţii din staţiunile all-inclusive de peste hotare, în care şi-au petrecut concediul mulţi compatrioţi. Se pare că, până la această oră, Mitică Răşină din Teleorman conduce detaşat: el a plătit un bilet de 500 de euro şi, în şapte zile, a băut bere de 685 de euro şi a consumat mâncare de 745 de euro. Managerul hotelului la care a fost cazat e decis ca de la anul să renunţe la sistemul all-inclusive, ca să evite falimentul. Vom reveni!

 

Comentarii