După un an, s-a găsit un medic de familie pentru sătenii care mergeau 25 de km până la cel mai apropiat cabinet

miercuri, 21 decembrie 2016, 02:56
2 MIN
 După un an, s-a găsit un medic de familie pentru sătenii care mergeau 25  de km până la cel mai apropiat cabinet

Cei peste 4.600 de locuitori ai comunei Vânători vor avea din nou un medic de familie, după ce de mai bine de un an de zile aceştia sunt nevoiţi să parcurgă un drum de 25 de kilometri ca să ajungă la Paşcani, unde s-au înscris la un alt cabinet.  

În urma întrunirii Comisiei mixte de la începutul lunii noiembrie, pentru specialitatea Medicină de Familie s-a stabilit care ar fi necesarul de medici pentru judeţul Iaşi, comisia paritară considerând că există cinci locuri unde există deficit acut de medici de familie, şi anume în Butea, Golăeşti, Lespezi, Vânători şi Răchiteni. Dintre acestea, comuna Vânători este locul în care lipsa s-a resimţit cel mai mult, pentru că de mai mult timp nu există niciun medic (CITEȘTE AICI).

Astfel, la începutul acestei luni, persoanele interesate au putut să depună o cerere prin care să-şi exprime intenţia, singura cerere înregistrată fiind pentru postul din Vânători, din partea unui medic de familie dintr-un judeţ vecin. „Există o cerere înaintată la noi la colegiu, pe care urmează să o aprobăm, însă mai sunt de făcut demersurile care necesită timp, cum ar fi semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din păcate, ca de obicei, vom disloca un medic din alt judeţ, adică acolo va rămâne un loc liber care se va ocupa la noi. Mereu se întâmplă aşa, pentru că nu sunt suficienţi tineri care să urmeze această specializare”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

Cazul comunei fără medic a fost prezentat în ediţia tipărită a Ziarului de Iaşi din data de 17 noiembrie, cu titlul „Cel mai apropiat medic, la 25 de km. Locurile ieşene unde mori cu zile”. Locuitorii comunei Vânători au rămas de mai bine de un an de zile fără medic de familie şi implicit fără nicio formă de asistenţă medicală de când medicul lor de familie a plecat în Franţa. De atunci, niciun alt medic nu s-a mai încumetat să vină în comuna izolată, formată din patru sate, Hârtoape, Gura Bâdiliţei, Criveşti şi Vrădnicuţ.

Comentarii