E definitiv: şefii Hârlăului acuzaţi de fapte de corupţie rămân în arest la domiciliu

vineri, 29 ianuarie 2016, 02:58
3 MIN
 E definitiv: şefii Hârlăului acuzaţi de fapte de corupţie rămân în arest la domiciliu

Decizia a fost luată ieri de către judecătorii Curţii de Apel Iaşi.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis în cursul zilei de ieri ca cele patru persoane acuzate de corupţie de la Hârlău, printre care primarul şi viceprimarul, să rămână în arest la domiciliu. Judecătorii au respins atât contestaţiile procurorilor, cât şi pe cele ale inculpaţilor.

Primarul Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă, dar şi şeful Ocolului Silvic, Ioan Amariei, precum şi şoferul acestuia, Mihai Vatavu, vor fi nevoiţi să stea în case cel puţin 30 de zile. Cei patru au fost reţinuţi de DNA într-un dosar cu multiple acuzaţii de corupţie.

Cele mai multe infracţiuni au fost reţinute în sarcina lui Amariei. Primele fapte imputate acestuia datează din perioada iunie – septembrie 2014, atunci când şeful Ocolului Silvic ar fi cerut mită 3 uşi de garaj în valoare de 7.000 de lei, montate la o anexă a instituţiei, dar şi neplata unei lucrări de 7.000 de lei pe care un om de afaceri le executase la locuinţa sa. Procurorii au mai arătat că, în septembrie 2014, Amariei a „uitat“ beneficiile primite de la denunţător şi i-a mai cerut acestuia 10.000 de lei.

„În perioada februarie – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Într-una dintre situaţii, şeful Ocolului Silvic Hârlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, şofer personal al acestuia, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era“, au precizat anchetatorii în ordonanţa de reţinere.

În privinţa primarului, procurorii spun că acesta ar fi determinat un sulbatern, pe 17 decembrie 2015, să întocmească un proces-verbal de recepţie în care să consemneze că lucrarea „Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pârcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni“ era finalizată, lucru nereal. În acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de 2.400 de lei.

Referitor la viceprimar, anchetatorii au notat: „În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi“.

Acelaşi Ţăpuşă ar fi determinat un poliţist local să permită unui vehicul ce transporta material lemnos să treacă peste un drum prevăzut cu barieră fără a plăti taxa de 250 de lei. „În aceeaşi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hârlău“, au mai precizat procurorii.

Comentarii