N

Economia Iaşului gâfâie. Producţia a scăzut, exporturile au stagnat

N

vineri, 28 martie 2014, 02:50
2 MIN
 Economia Iaşului gâfâie. Producţia a scăzut, exporturile au stagnat

\N

Datele statistice arată scăderi la majoritatea indicatorilor. Doar importurile au scăzut.

Economia Iaşului gâfâie în conti­nuare, după cinci ani de criză. Statisticile oficiale indică o uşoară revenire a indicatorilor economici în ţară, dar o scădere continuă a majorităţii acestora la Iaşi.

„Dinamica principalilor indicatori economico-sociali la nivelul judeţului, în 2013 faţă de 2012, comparativ cu datele medii pe ţară nu ne prea avantajează. Creşterile la Iaşi sunt reduse, dacă exis­tă. În general, indicatorii pe Iaşi sunt inferiori mediei naţionale“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, Gheorghe Chirilă.

Conform statisticii prezentate de Chirilă în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, producţia industrială în expresie fizică a crescut la nivelul întregii ţări cu 7,8% în decurs de un an. În acelaşi interval, producţia industrială a Iaşului a scăzut cu aproape trei procente.

De asemenea, exporturile au crescut la nivelul ţării cu 9%, în timp ce la Iaşi au stagnat.

„Este de menţionat că importurile au scăzut la Iaşi cu 18,5%, ceea ce a determinat ca soldul balanţei comerciale a judeţului să fie pozitiv. Suntem pe plus cu aproape 100 de milioane de euro“, a spus Chirilă. Plusul menţionat de Chirilă provine însă exclusiv din exportul de maşini, apa­rate, echipamente şi mijloace de transport, adică pe seama producţiei realizate de firme ca Delphi şi Continental, ca şi din exportul de produse textile şi încălţăminte. La toate celelalte categorii de produse industriale, importurile ju­deţului au depăşit exporturile.

Comerţul exterior a fost de altfel unul din puţinii indicatori la care evoluţia Iaşului a fost mai bună decât cea înregistrată la nivel naţional.

Astfel, dacă pe ţară numărul salariaţilor a crescut în decurs de un an cu 16.400 de persoane, la Iaşi el a scăzut cu 436 de persoane.

Salariile au crescut aproximativ în aceeaşi măsură atât ca medie naţională, cât şi la nivelul judeţului. În schimb, salariul mediu net la Iaşi, de 1.492 lei a fost anul trecut mai mic cu 8% faţă de media naţională. Investiţiile străine înregistrate la Iaşi anul trecut au fost calificate de Chirilă ca „nesemnificative“. Valoarea capitalului subscris în firmele cu participare străină a fost anul trecut de doar 411.000 lei, 123.000 de dolari şi 92.000 euro.

Ponderea judeţului Iaşi faţă de datele pe ţară în anul 2013 a fost de numai 0,2% la valoarea capitalului social subscris. „De altfel, statistica investiţiilor străine directe realizate în România după anul 1990, în valoare de 55,1 mi­liarde euro, arată că Regiunea Nord-Est ocupă ultimul loc, cu 1,6 miliarde euro. Întreaga regiune a atras doar 2,9% din totalul investiţiilor străine, faţă de regiunea Bucureşti – Ilfov, care a atras peste 60% din acestea“, a încheiat Chirilă.

Comentarii