Ei sunt cărturarii în zeghe de la Iaşi! Nume grele pe lista scriitorilor de după gratii

miercuri, 06 ianuarie 2016, 03:01
4 MIN
 Ei sunt cărturarii în zeghe de la Iaşi! Nume grele pe lista scriitorilor de după gratii

„Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi“ – Relu Fenechiu sau „Limba Engleză pentru infirmieri“ – Radu Prisăcaru. Aţi cumpăra aceste cărţi din librării? Nu mai puţin de patru persoane cunoscute din Iaşi au intrat din spatele gratiilor direct în rândul scriitorilor. Relu Fenechiu, avocatul Toni Baltag, fostul prefect Radu Prisăcaru sau omul de afaceri Bogdan Damian au scris cărţi din spatele gratiilor. Cel mai productiv este fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare, Gheorghe Teodorescu, cu trei cărţi. Fiecare carte poate aduce o reducere de o lună din pedeapsa fiecărui deţinut. Doi dintre cei cinci care au scris cărţi în spatele gratiilor sunt deja cu un pas în libertate. Pentru Gheorghe Teodorescu şi Toni Baltag, Judecătoria Iaşi a admis cererile de eliberare condiţionată, însă deciziile nu sunt definitive şi au fost contestate de procurori.

Inspiraţia literară sau ştiinţifică din spatele gratiilor, care face „ravagii“ printre marii corupţi ai ţării aflaţi în închisoare, a cuprins şi mai multe VIP-uri din Iaşi. Pe lista persoanelor aflate în regimul de detenţie care au publicat cărţi se află politicieni, profesori, oameni de afaceri sau avocaţi. Toţi cei cinci ieşeni care au scris din penitenciar au fost condamnaţi cu executare în dosare de corupţie renumite, doi dintre aceştia fiind cu un pas în libertate după ce Judecătoria Iaşi le-a admis cererile de liberare condiţionată. Profesorul Gheorghe Teodorescu şi avocatul Toni Baltag vor putea ieşi din puşcărie doar după ce instanţa va judeca şi contestaţiile formulate de procurori, care nu au fost de acord cu eliberarea.

Cei mai prolifici scriitori

În topul celor mai prolifici scriitori din spatele gratiilor se situează profesorul Gheorghe Teodorescu, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, condamnat în aprilie 2015 la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD“. Potrivit listei oferite de Ministerul Justiţiei, fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi a scris trei cărţi în timpul detenţiei, fiecare având legătură cu domeniul de activitate al profesorului: sociologia. „Comunicare, opinii şi sondaje“, „Spaţii, teorii, instituţii – fragmentarium de sociologie politică“ şi „Migraţie sau exod? Europa noilor veniţi şi provocările economiei sociale“: acestea sunt titlurile celor trei cărţi scrise de Teodorescu în timpul detenţiei din Penitenciarul Iaşi.

Un alt „VIP“ local care a scris cărţi din spatele gratiilor este şi fostul ministru şi deputat PNL Relu Fenechiu. Condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“, Fenechiu a publicat două cărţi până acum, aparent diametral opuse în ceea ce priveşte tema abordată: „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi“ şi „Ingineria avansată – soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de Nord-Est“

Foştii apropiaţi ai lui Fenechiu scriu de zor

Un apropiat al lui Relu Fenechiu, fostul prefect Radu Prisăcaru, a publicat până acum două lucrări ştiinţifice. Deşi era considerat acum câţiva ani o tânără speranţă a politicii ieşene, Prisăcaru nu a abordat acest domeniu în lucrările sale şi a preferat că scrie o lucrare destinată infirmierilor. „Limba Engleză pentru infirmieri – English for cares“, este numele primei cărţi scrise de fostul prefect, care a mai publicat şi lucrarea „Internet marketing în 10 paşi – comunicare şi promovare online“. Radu Prisăcaru a fost condamnat în vara anului 2014 la patru ani de închisoare, fiind găsit vinovat de luare de mită după ce a condiţionat retrocedarea unor terenuri foate valoroase din zona Metro.

Tot apropiat al lui Relu Fenechiu este şi omul de afaceri Bogdan Damian, fost director al Fene Grup. Condamnat şi el în dosarul „Transformatorul“, Damian a publicat o singură lucrare din spatele gratiilor, intitulată „Aspecte privind utilizarea biomasei pentru producerea energiei regenerabile“.

Două VIP-uri, aproape de a fi eliberate

Avocatul Toni Baltag, specialist în Drept, era unul dintre cei mai reputaţi avocaţi din Iaşi înainte de a fi condamnat în dosarul „Mită la prefect“, alături de Radu Prisăcaru. Acesta a scris din Penitenciarul Vaslui două lucrări din domeniul în care acesta activează: „Implicaţii de drept penal şi drept procesual penal în materia traficului de droguri“ şi „Răpirea internaţională de copii – abordare teoretică şi practică din perspectică Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980, a Regulamentului (CE) nr 2201/2003 şi a Legii nr.369/2004“. Toni Baltag a fost condamnat la trei ani de închisoare în vara anului 2014, şi a depus o cerere de liberare condiţionată înainte de Crăciun, admisă de Judecătoria Iaşi. Procurorii au contestat însă decizia. Suspiciuni asupra condamnării lui Baltag au existat încă de la momentul încarcerării acestuia, întrucât acesta fusese achitat de prima instanţă.

Cererea de liberare condiţionată a lui Gheorghe Teodorescu a fost admisă tot în luna decembrie a anului trecut, urmând ca instanţa de control judiciar să judece contestaţia Parchetului şi să stabilească dacă profesorul va fi sau nu eliberat.

Frenezie scriitoricească à la Becali

Mai multe persoane cunoscute opiniei publice au fost eliberate după ce au scris cărţi din spatele gratiilor. Printre aceştia se află George Becali sau George Copos. Potrivit legii, fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în spatele gratiilor poate aduce o reducere cu 30 de zile a pedepsei deţinutului. Una dintre primele persoane din România care au profitat de această prevedere a legii a fost pedofilul american Kurt Treptow, care a fost eliberat în 2007 după ce a scris o carte istorică în Penitenciarul Iaşi.

Comentarii