Elevi din Iaşi au câştigat premiul Euroscola pentru un proiect cu copiii din halta CUG

luni, 07 decembrie 2015, 02:58
2 MIN
 Elevi din Iaşi au câştigat premiul Euroscola pentru un proiect cu copiii din halta CUG

Premiul naţional a fost câştigat de Liceul „Miron Costin“. Este singura unitate şcolară din Iaşi premiată la acest concurs.

În cadrul Concursului Euroscola, elevii de la Liceul „Miron Costin“ din Iaşi au arătat că prin implicare şi seriozitate se pot face lucruri măreţe. Aceasta este singura şcoală ieşeană, din cele şase participante, care a impresionat juriul Concursului Naţional Euroscola, eveniment aflat la cea de-a VIII-a ediţie, şi a obţinut un punctaj foarte bun în cadrul competiţiei, clasându-se pe locul 5 din cele 11 şcoli câştigătoare din ţară.

Proiectul celor 24 de elevi voluntari s-a numit „ÎmprEUnă împotriva sărăciei – o altă şansă copilăriei“, şi i-a inclus pe copiii şcolari din halta dezafectată CUG. Proiectul lor a luat naştere în urma articolelor apărute în cotidianul nostru.

Copiii din gară au fost scoşi în oraş în nenumărate rânduri de către voluntari, fie la muzee, fie la pizza ori film, au fost implicaţi în tot felul de activităţi comune, ateliere organizate la liceu şi la Biblioteca Judeţeană, jocuri sportive etc. Copiii au beneficiat şi de o vizită la cabinetul medical şi cel stomatologic al şcolii, iar la final de proiect voluntarii au strâns stradal bani pentru a le cumpăra rechizite şi ghiozdane pentru şcoală.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 13 iulie – 5 octombrie şi şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei pe care gestul voluntar îl poate avea asupra eradicării sărăciei care îi afectează în mod direct pe copii, ca o condiţie necesară în procesul de dezvoltare a unei societăţi.

„Proiectul s-a constituit într-o abordare creativă şi de impact a tematicii propuse, al cărei scop principal a fost creşterea implicării tinerilor în activităţile de voluntariat şi implicit în acţiuni care, extinse la nivelul comunităţii locale şi perpetuate, pot contribui la eradicarea sărăciei printre cei de lângă noi“, a menţionat Geanina Honceriu, profesor de limbă română şi coordonator în acest proiect.

Rezultatul muncii de echipă va fi recompensat cu o vizită la Parlamentul European de la Strasbourg, pe data de 15 aprilie 2016. Cei mai încântaţi sunt însă elevii voluntari:

„Reuşita proiectului a fost asigurată de faptul că noi nu ne-am axat pe concurs, ci mai mult pe ajutarea acestor oameni. Sunt foarte încântat“, a spus Rusu Ştefan. Colegul său, Răzvan Daniel, a completat: „Sincer să fiu, mă aşteptam ca liceul nostru să câştige deoarece toată echipa şi-a dat silinţa. Deşi aşteptam Crăciunul, acum aştept cu nerăbdare ziua plecării la Strasbourg“.

Comentarii