Escrocul de terenuri. A fost prins un bărbat care înşela pensionari printr-o metodă ingenioasă

sâmbătă, 04 martie 2017, 02:50
4 MIN
 Escrocul de terenuri. A fost prins un bărbat care înşela pensionari printr-o metodă ingenioasă

Pentru că la Neamţ era deja cunoscut pentru înşelăciuni similare, din care a scăpat liber de fiecare dată, Florin Goşman a venit să opereze la Iaşi. Două pensionare din Miroslava i-au căzut în plasă. El se prezenta ca fiind reprezentant al unor investitori olandezi. A fost reţinut însă zilele trecute de poliţiştii ieşeni. Va scăpa şi de data asta, cum a scăpat de atâtea ori şi la Neamţ? 

Un escroc versat din Roman, cu zeci de înşelătorii „la activ“ în zona Neamţ, s-a mutat în Iaşi pentru noi „lovituri“. Aici, în judeţul Iaşi, acesta a reuşit să înşele două femei în vârstă, din Miroslava. Culmea, de ani de zile, Florin Cristian Goşman este cercetat de către procurorii din Neamţ pentru escrocherii, însă a scăpat de fiecare dată. Zilele trecute, poliţiştii ieşeni l-au săltat pe Goşman şi l-au băgat în arest, după ce i-au făcut o percheziţie domici­liară, unde au găsit documente notariale care îl incriminează.

Olandezi care vor pământ

Pentru a înşela cele două femei din Miroslava, Goşman s-a dat drept reprezentant al unor investitori olandezi care erau interesaţi să cumpere terenuri în mediul rural, la preţuri mari. Cu promisiunea unor câştiguri însemnate, Goşman obţinea de la femei procuri prin care era mandatat să le vândă terenurile „olandezilor“. „Cel în cauză este bănuit că, în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, ar fi înşelat două femei de 68 şi 73 de ani, ambele din comuna Miroslava. Acesta s-ar fi prezentat ca fiind jurist şi reprezentant al unor investitori olandezi, arătându-se interesat de achiziţionarea terenurilor deţinute de cele două femei, iar în acest sens bărbatul a convins femeia de 68 de ani să încheie o procură notarială prin care îl împuternicea să-i vândă un teren de 2.200 metri pătraţi, pentru care i-a promis obţinerea unui preţ de 50 de euro pe metru pătrat. De asemenea, ar fi cerut şi primit suma de 1.900 lei de la cealaltă femeie, cu scopul de a se ocupa de dezbaterea moştenirii şi emiterea titlului de proprietate, pentru 6.000 de metri pătraţi de teren, şi i-ar fi promis căîi va cumpăra terenul, în numele investitorilor olandezi“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei. Goşman a fost băgat la „răcoare“ de poliţişti şi este cercetat pentru înşe­lăciune. Culmea este că individul are un „palmares“ mare. Judecătoria Roman l-a cercetat pe Goşman pentru şapte infrac­ţiuni de înşelătorie. De altfel, escrocul a primit o condamnare de patru ani în 2008 pentru înşelăciuni, după ce a escrocat ieşeni din Valea Lupului.

A aplicat o schemă similară şi la Valea Lupului, în 2008

Acesta a intrat în vorbă cu doi bătrâni din localitatea ieşeană cărora le-a spus că este reprezentantul băncii Allianz Ţiriac şi că intermediază pentru aceasta achiziţia de terenuri. Bătrânii deţineau 2.000 de metri pătraţi, dintre care1.370 de metri în intra­vilanul satului şi 650 de metri în Rediu. Goşman s-a oferit să le cumpere cele două terenuri cu suma de un milion de euro, apoi le-a propus să încheie un antecontract de vânzare – cumpărare la notar, iar apoi să încheie o procură specială prin care el era mandatat să poată vinde terenurile iar banii să ajungă la proprietari prin transfer bancar. La începutul lunii septembrie 2009, Goşman şi soţii din Valea Lupului au mers la o sucursală BCR şi au deschis pe numele lor un cont în valută, urmând ca banii să fie viraţi de la Allianz Ţiriac. De asemenea, pentru intermedierea acestei „operaţiuni“, Goşman le-a sugerat proprietarilor să îşi oprească 100.000 de euro. După două zile, Goşman s-a întâlnit cu bătrânii la biroul notarial şi le-a „fluturat“ prin faţa ochilor un extras de cont din care reieşea că banii fuseseră deja viraţi în contul lor. După câteva ore, cei trei s-au reîntâlnit la notar, unde au perfectat actele, iar cu extrasul de cont escrocul a păcălit chiar şi notarul. Imediat după semnarea actelor, Goşman a vândut terenul celor doi soţi din Valea Lupului către un bărbat din Hârlău, contra sumei de 35.000 euro după care a dispărut. Bătrânii din Valea Lupului au mers la bancă să-şi ridice banii, şi au aşteptat chiar câteva zile să le intre suma în cont, însă până la urmă şi-au dat seama că au fost înşelaţi, făcând plângere la poliţie.

Comentarii