De Business

Punem punctul pe știi

Este oficial: Iaşitex va dispărea. Terenurile şi halele vor fi scoase la vânzare!

sâmbătă, 16 septembrie 2017, 01:59
3 MIN
 Este oficial: Iaşitex va dispărea. Terenurile şi halele vor fi scoase la vânzare!

Banii obţinuţi vor fi mutaţi de patronul societăţii, Ştefan Vuza, într-o altă companie din portofoliu.

Acţionarii fabricii SC Iaşitex SA au dat „undă verde“ pentru vânzarea terenurilor şi clădirilor deţinute de companie în munici­piul Iaşi, pe Bulevardul Primă­verii. Deţinătorii de titluri emise de fosta Întreprindere „Ţesătura“ şi-au mai dat acordul pentru realizarea de către SC Iaşitex SA a tuturor demersurilor necesare pentru preluarea controlului la SC Vastex SA şi relocarea activităţii în judeţul Vaslui.

Firma Iaşitex SA este patronată de omul de afaceri Ştefan Vuza prin intermediul SC A2 Impex SRL Plo­ieşti, companie care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române. SC A2 Impex SRL Ploieşti figurează cu 63% din acţiunile fostei fabrici „Ţesătura“ Iaşi, 29% sunt în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare Moldova Bacău, iar 3,1% aparţin statului român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Ce vrea să facă Vuza cu banii

Potrivit documentelor trimise de condu­cerea societăţii ieşene către Bursa de Valori din Bucu­reşti (BVB), în urma Adunării Ge­nerale Extraordinare a Acţiona­rilor (AGEA) de la SC Iaşitex SA, organizată pe data de 14 septembrie, activele companiei vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare, la cel mai mare preţ obţinut.

În total, halele şi terenurile au o suprafaţă de peste 58.000 de metri pătraţi. O parte din loturile de teren care sunt „în grafic“ pentru valorificare, pe care sunt amplasate şi mai multe construcţii ale fabricii, sunt ipotecate în favoarea Bancpost SA.

Printre bunurile ce vor fi scoase la vânzare este şi pavilionul admi­nistrativ de opt etaje, cu suprafaţa construită de peste 3.800 de metri pătraţi, imobil lipsit de sarcini, respectiv galeriile şi parcarea de vizavi.

Pe 14 septembrie, acţio­narii SC Iaşitex SA şi-au mai dat acordul ca sumele ce vor fi obţinute din vânzarea activelor să fie folosite pentru participarea societăţii la majorarea capitalului social al SC Chimcomplex SA Borzeşti, companie deţinută indirect tot de Vuza, prin aport în numerar de până la 7,5 milioane de euro şi pentru rambursarea creditelor şi a datoriilor societăţii.

Producţia va fi mutată la Vaslui

Conducerea SC Iaşitex SA vrea să obţină controlul la firma SC Vastex SA prin aport în natură cu bunuri mobile şi aport în numerar.

Oficialii fostei Întreprinderi „Ţesă­tura“ Iaşi iau însă în calcul şi „orice altă procedură prevăzută de lege care să asigure dobândirea de către SC Iaşitex SA a pachetului majoritar de acţiuni în cadrul SC Vastex SA“.

Scopul final al procesului de preluare a controlului la societatea vasluiană de textile este relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi în judeţul vecin.

Comentarii