De Business

Punem punctul pe știi

Estimare îngrijorătoare: Preţul gazelor în România va creşte cu 150% în următorii cinci ani

joi, 23 ianuarie 2014, 12:34
2 MIN
 Estimare îngrijorătoare: Preţul gazelor în România va creşte cu 150% în următorii cinci ani

Preţul gazelor va creşte cu 150% până în 2019, când piaţa va fi complet liberalizată, iar populaţia ar putea suferi un şoc al preţurilor dacă nu se vor lua măsuri de eficienţă şi economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert în domeniul energetic şi preşedinte executiv al Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice.

‘România trebuie să-şi liberalizeze preţurile la energie, iar şocul va fi la gazele naturale, unde preţul va creşte cu 150% în cinci ani, când se va finaliza procesul de liberalizare, faţă de preţurile de la începutul acestui proces (anul 2012 – n.r.)’, a spus Leca, prezent la conferinţa organizată cu ocazia lansării Cărţii Albe a Eficienţei Energetice de către Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice şi Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Potrivit acestuia, majorarea preţului va mări grupul consumatorilor care nu-şi vor putea plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

‘Consider că eficienţa energetică şi economisirea consumului sunt principalele soluţii pentru această problemă. România are un potenţial uriaş de economisire de energie. Noi nu am avut până acum această mentalitate, întrucât am fost o ţară bogată în astfel de resurse. Directivele europene ne obligă să reducem cu 20% consumul de energie până în 2020, iar dacă nu luăm în serios această problemă, riscul de a nu realiza această obligaţie este destul de mare’, a menţionat Leca.

El a subliniat faptul că există două zone unde România poate să realizeze paşi mari pentru eficienţa energetică.

‘În primul rând, este vorba de clădiri, care înseamnă 40% din întregul consum de energie din România, mai mult decât industria. Clădirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel puţin, ceea ce este imens, pentru că au fost construite în perioada când energia era foarte ieftină’, a susţinut expertul.

Potrivit acestuia al doilea sector unde trebuie luate măsuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi şi supradimensionate.

Intensitatea energetică a României, adică acea cantitate de energie care se consumă pentru a produce 1% din PIB, este în prezent de peste două ori mai mare decât media europeană, se arată în Cartea Albă a Eficienţei Energetice, lansate joi.

În acelaşi timp, consumul casnic anual de energie pentru încălzire este, în România, 265 de kWh pe metru pătrat, faţă de 125 de kWh pe metru pătrat, cât este media europeană. (Agerpres)

Comentarii