Eterna şi fascinanta murdărie

miercuri, 02 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Eterna şi fascinanta murdărie

Proastele obiceiuri nu se schimbă peste noapte. Dar nici nu pot fi tolerate la nesfârşit.

Scepticismul afişat public deunăzi de Franţa în legătură cu admiterea României în Spaţiul Schengen reaprinde polemica „noi” şi „ei”. E limpede că nu se dă nimeni în vânt după calitatea de membru al zonei de liberă circulaţie, calitate care ajută mai mult transportatorii de mărfuri decât pe cei de persoane. Noi ne facem că vrem să intrăm în spaţiul respectiv, pentru că aşa scrie în Tratatul de aderare la UE, iar ei se fac că nu ne vor din mai multe motive. Partea rea este că ei cam au dreptate în destule privinţe pe care le ştim şi noi, dar nu ni le asumăm. Dacă unele ţări, mai ales Olanda, invocă acel mecanism de cooperare şi control (MCV) care e afectat mereu atât de matrapazlâcurile politice, cât şi de petele justiţiei, altele – în special Franţa – confruntate cu imigraţie masivă din România, pun în legătură directă acest fenomen cu creşterea infracţionalităţii. De regulă în preajma alegerilor, naţionaliştii, dar şi unele medii de informare îşi fac stindard din acest tip de abordare – unilaterală, dar care are un sâmbure de adevăr.

Noua ”revoluţie” franceză poate fi pusă pe seama stagnării (dacă nu înrăutăţirii) situaţiei economice nu doar la ei, ci în cea mai mare parte a lumii. Confruntaţi cu ameninţarea scăderii ratingului de ţară şi cu o veritabilă invazie din fostele colonii africane, francezilor probabil că li s-a revărsat paharul când şi-au văzut ţara plină de cerşetori veniţi/ aduşi din România şi puşcăriile aglomerate de est-europeni. E suficient să aruncăm o privire pe o stradă oarecare din România ca să-i înţelegem, chiar dacă ceea ce vedem e produsul nostru, al populaţiei autohtone, şi nu al puţinilor imigranţi aici.

Civilizaţia străzii este capitolul la care stăm prost dintotdeauna. Poate că noi ne-am obişnuit cu cerşetorii plasaţi strategic în zone aglomerate, dar locuitorii altor ţări nu. Poate că unora dintre noi le place să şofeze mai mult cu claxonul decât cu volanul, deşi chiar şi în România utilizarea avertismentului sonor în localităţi e interzis. La ei n-ar scăpa fără amendă. Să arunci gunoaie pe stradă e deja tradiţie aici; la ei e deja o crimă. Ambalarea motorului fără motiv chiar se sancţionează prin alte părţi, pe când în România face parte din obiceiul locului. La fel şi cei care dau vina pe caniculă ca să meargă despuiaţi prin mulţime. Cândva căruţele aveau interdicţie de circulaţie în oraşe şi pe drumurile naţionale. Interdicţia este valabilă şi astăzi, dar, pentru că nu-i alungă nimeni, n-ar trebui să ne mire dacă vom întâlni căruţaşi şi pe autostradă. La capitolul ăsta măcar suntem ca-n Germania: accesul e gratis. Lista exemplelor cu care nu ne mândrim e practic nesfârşită. Dacă ne uităm la cine face legea în ţara noastră, e clar că peştele de la cap se-mpute. Dar în mod cert se curăţă de la coadă. Sunt doar două tratamente pentru toate aceste maladii: educaţia şi aplicarea legii. Europenii le aplică, dar cu vârf şi îndesat, uneori punând toţi românii în aceeaşi oală. La noi însă forţele de ordine sunt mai vizibile în preajma manifestaţiilor antiguvernamentale. În rest, să spargi seminţe şi să scuipi nu doar cojile pe stradă e ok. Şi ecologic, spre deosebire de cianura de la Roşia Montană.

Comentarii