Secretul ruşinos al managerului de la Avensa

EXCLUSIV Afaceristul care a adus DNA la Primăria Iaşi, judecat pentru furt intelectual

vineri, 28 februarie 2014, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV Afaceristul care a adus DNA la Primăria Iaşi, judecat pentru furt intelectual

Ionuţ Nechita, managerul de la firma de consultanţă Avensa, un discret om de afaceri, a fost judecat în urmă cu câţiva ani pentru furt intelectual după ce s-ar fi folosit de materialele unei alte societăţi similare. Patronul Avensa şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorilor şi a scăpat cu o amendă.

Un personaj cheie implicat în scandalulul proiectelor europene de la Primăria Iaşi intrate în vizorul DNA a avut probleme mari cu legea, în urmă cu câţiva ani. Ionuţ Nechita, administratorul SC Avensa Consulting, o societate cu mare priză la contractele din bani publici, a fost judecat pentru infracţiunea de realizare în scopuri comerciale de mărfuri pirat şi însuşirea fără drept a calităţii de autor al unei opere. Po­trivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, Ionuţ Nechita a recunoscut în faţa ju­decătorilor faptele imputate de procurorii ieşeni. Toate instanţele care l-au judecat au con­­cluzionat însă că fapta sa nu reprezintă pericolul social al unei infracţiuni, şi l-au amendat cu 1.000 de lei.

Care au fost acuzaţiile

Potrivit documentului citat, pe 22 decembrie 2004, între SC Relians Corp SRL Iaşi şi SC Avensa Consulting SRL (fostă SC Office Consulting SRL Iaşi) s-a încheiat un contract de subcontractare având ca obiect realizarea unui studiu de piaţă pentru un proiect din judeţul Vaslui. Înainte de asta, coordonatorul de proiecte de la Relians, Dan Ganciu, i-a transmis lui Nechita un chestionar de anchetă realizat de o firmă cu care colaboraseră Relians în trecut, SC Addvances SRL, şi care deţinea drepturile patrimoniale de autor asupra operei. „Inculpatul, deşi cunoştea autorul chestionarului, a realizat un chestionar propriu, având acelaşi conţinut, înlocuind referinţa la denumirea autorului în societatea pe care o administra, l-a multiplicat şi l-a distribuit pe piaţă“, se arată în documentul citat.

Pe 12 august 2005, reprezentanţii Relians şi Addvances au descoperit fapta lui Nechita şi au dispus o constatare tehnico-ştiinţifică în care s-a arătat că „între cele două studii există diferenţieri importante, însă chestionarele fo­losite sunt identice“.

„Interogat în faţa instanţei şi în faza de urmărire penală, inculpatul a recunoscut să­vârşirea faptei“, se mai arată în decizia judecătorilor. În acelaşi document se precizează că Ionuţ Nechita a precizat că nu ştia cine e titularul dreptului de proprietate intelectuală. Managerul de la Avensa a fost achitat, pe rând, de Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi, precum şi de ÎCCJ, care a respins recursul procu­rorilor. Motivul: „faptele săvârşite de inculpat nu realizează gradul de pericol social al unor infracţiuni.“

Scandalul Avensa de la Primăria Iaşi

În urmă cu câteva săptămâni, primarul mu­nicipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a anunţat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat la puricat mai multe proiecte europene derulate de municipalitate. Ancheta ar fi de­marat urmare a unei sesizări, a cărei autor nu este cunoscut, îndreptate împotriva Avensa Consulting, ce a avut, în trecut, raporturi contractuale cu municipalitatea ieşeană. Avensa Consulting a obţinut în iulie 2011 contractul de consultanţă şi de management pe proiectul de construcţie a Centrului Tehnologic Regio­nal din Iaşi. Valoarea contractului este de 314.176 de lei, fără TVA, firma din Iaşi fiind singura înscrisă la licitaţie la acea vreme. Aceeaşi firmă a obţinut pe acelaşi proiect european un alt contract, tot de consultanţă, care a inclus şi servicii de proiectare. Contractul a fost încheiat la valoarea de 693.396 de lei, fără TVA, şi a fost semnat în octombrie 2009. Fir­ma a realizat atunci documentaţia de finanţare, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi caietele de sarcini pentru accesarea fondurilor europene. Procurorii ar avea în vizor şase proiecte europene derulate de Primăria Iaşi. Într-un răspuns oficial remis „Ziarul de Iaşi“, procurorii DNA precizau, la momentul izbucnirii scandalului, că nu există înregistrat un dosar penal în care să fie suspecţi reprezentanţi ai Primăriei Iaşi.

Cine este Ionuţ Nechita

Ieşeanul a fost un afacerist discret până la izbucnirea scandalului cu proiectele europene de la Primăria Iaşi. Firma lui Ionuţ Nechita a obţinut, în ultimii ani, zeci de proiecte de consultanţă de la diferite instituţii publice din ţară, inclusiv cu Ministerul Dezvoltării Regionale, în perioada în care acesta era condus de Elena Udrea. Respectivul proiect a fost câştigat împreună cu Boştină & Associates Financial Consulting SRL, firmă deţinută de avocatul bucureştean Doru Boştină, trimis recent în judecată într-un dosar în care a fost acuzat că ar fi fost de acord să primească trei milioane de euro de la afaceristul Gruia Stoica pentru a-i comunica acestuia date confidenţiale din cadrul unei licitaţii publice. Nechita declara, în ziua în care primarul Nichita a admis verificările DNA de la Primărie, că nu ştie nimic despre demersul anchetatorilor. „Am auzit de nişte verificări la Primărie, dar nu ştiu nimic. Nu am primit nicio adresă de la DNA. Habar nu am. Cunosc că există un control la Primărie, dar nu ştiu ce proiecte vizează. Până acum nu am avut nicio problemă pe proiectele noastre“, spunea Nechita. Ieri, acesta nu a putut fi contactat.

Comentarii