EXCLUSIV: Cu ce medii se va intra la liceu. Estimarea ZdI, ce s-a dovedit foarte exactă în ultimii ani

miercuri, 28 iunie 2017, 16:11
5 MIN
 EXCLUSIV: Cu ce medii se va intra la liceu. Estimarea ZdI, ce s-a dovedit foarte exactă în ultimii ani

Ca în fiecare an, "Ziarul de Iaşi" oferă elevilor şi părinţilor interesaţi o estimare matematică a mediilor minime cu care se va intra la cele mai bune licee din judeţ, estimare bazată pe mediile obţinute de către elevi la Evaluarea naţională. În toţi anii anteriori, aceste estimări s-au dovedit a fi foarte apropiate de cifrele reale, diferenţa fiind de doar câteva sutimi. Estimările arată în primul rând că anul acesta mediile de admitere la liceele ieşene vor fi simţitor mai mari faţă de anul trecut, ajungând la diferenţe de 20 sau chiar 30 de sutimi. În plus, la acest examen în judeţul Iaşi s-au înregistrat un număr record de medii de 10: nu mai puţin de 37, fiind vorba de elevi care au obţinut atât la Limba română, cât şi la Matematică, nota maximă. De asemenea, dacă anul trecut s-au obţinut 64 de note de 10 la Română şi 158 de note de 10 la Matematică, anul acesta 100 de elevi au luat 10 la Limba Română, şi 283 la Matematică. Având în vedere toate cele de mai sus, plus faptul că subiectele au fost apreciate ca fiind mai uşoare în acest an, mediile de admitere, cel puţin la liceele de elită, vor creşte simţitor.

Aproximativ 5.000 de elevi, cei care au obţinut peste media 5 la Evaluarea naţională, îşi vor disputa locurile la liceele din judeţ. Comparativ cu anii trecuţi, notele de la evaluare sunt însă mai mari, iar modalitatea de calcul a mediilor de admitere la liceu s-a modificat. Astfel, media mediilor celor patru ani de gimnaziu va conta doar în proporţie de 20% în calculul mediei de admitere (faţă de 25% anul trecut), şi ca urmare media finală va depinde mai mult de cea de la Evaluarea naţională.

Modalitatea de calcul

Diferenţele în ceea ce priveşte rezultatele pot fi observate foarte uşor. Astfel, dacă în 2016 elevul care se afla pe poziţia 100 pe judeţ, în ordinea mediei de admitere, avea media 9,82, obţinând nota 9,77 la Evaluarea naţională de anul trecut, anul acesta elevul de pe poziţia 100 are media la Evaluarea naţională 9,90. Adică cu exact 8 sutimi în plus. Diferenţele sunt relativ mici în partea superioară a listei, însă diferenţa creşte pe măsură ce notele scad. Astfel, elevul de pe poziţia 500 avea în 2016 media de admitere 9,38, cu o medie la Evaluare de 9,22, anul acesta cel de pe poziţia 500 a obţinut media 9,57, deci o nouă cu 19 sutimi mai mare. De asemenea, pe măsură ce se coboară în poziţiile de pe listă, se poate observa că media din cei patru ani de gimnaziu contează din ce în ce mai mult în media generală. Atfel, cel de pe poziţia 1.000 avea în 2016 media de admitere 8,90, chiar dacă la evaluare a obţinut mult mai puţin: 8,65. Acelaşi lucru este de aşteptat că se va întâmpla şi anul acesta. Ca urmare, cel de pe poziţia 1.000 de anul acesta, care a obţinut 9,10, ar urma să aibă o medie de admitere simţitor mai mare.

Care vor fi ultimile medii la liceele de elită

Comparând însă strict la nivelul ultimilor medii de admitere la liceele din Iaşi şi având în vedere liceele de elită, unde mediile de admitere sunt în fiecare an mai mari, marja de eroare a estimărilor este simţitor mai mică. Luând în calcul ultimele medii cu care s-a intrat anul trecut, şi verificând poziţiile similare anul acesta, am obţinut următoarele rezultate:

Colegiul Naţional – La Colegiul Naţional din Iaşi, anul trecut cea mai mică medie cu care s-a intrat a fost 9,27, la profilul Filologie. Astfel, comparând cifrele, anul acesta ultima medie de admitere la acelaşi profil ar trebui să fie 9,50. La Ştiinţele naturii s-a intrat anul trecut cu 9,57, astfel că anul acesta media de admitere ar trebui să fie apropiată de media 9,75. La Mate-info s-a intrat anul trecut cu 9,64, ceea ce înseamnă că anul acesta ultima medie ar trebui să fie foarte aproape de 9,80.

Colegiul „Costache Negruzzi” – La Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” ultima medie de intrare de anul trecut a fost 9,03, la Filologie. Anul acesta însă ultima medie ar trebui să fie cel puţin 9,30 la acelaşi profil. La profilul Mate-info de la Colegiul „Negruzzi” ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,34, anul acesta media urmând să crească la aproximativ 9,55. La Ştiinţele naturii s-a intrat cu media 9,30, urmând ca anul acesta să crească cu cel puţin 20 de sutimi, la 9,50.

Colegiul „Emil Racoviţă” – Unul dintre liceele tot mai „vânate” de către părinţi în ultimii ani este şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”. Ultima medie de admitere anul trecut, la Filologie, a fost media 8,92. Anul acesta, însă, aceasta ar trebui să crească la 9,22. La Ştiinţele naturii ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,34, anul acesta media urmând să fie în jur de 9,55. La Mate-info, tot la Colegiul „Racoviţă”, s-a intrat anul trecut cu media 9,58. Analizând mediile obţinute anul acesta la Evaluarea naţională, media la acest profil ar trebui să fie 9,75.

Colegiul „Mihai Eminescu” – La acest colegiu, care are disponibile un număr de 168 de locuri la cele 7 profiluri diferite, ultima medie de admitere, la Filologie – Limba franceză, a fost 8,11, iar anul acesta media ar trebui să fie 8,30. La Mate-info – Limba română, ultima medie de admitee a fost 8,97, prin urmare în sesiunea de anul acesta ultima medie ar trebui să fie 9,27. La Mate-info – Limba engleză, ultima medie de admitere a fost în 2016 9,37, media de anul acesta urmând să fie 9,57, iar la Mate-info – Limba franceză media din 2016 a fost 8,78, la admiterea de anul acesta media urmând să fie 9,07. La Ştiinţele naturii, pe cele 28 de locuri s-a intrat şi cu 9,14, urmând ca media de anul acesta să fie 9,40. La Filologie – Limba engleză, ultima medie a fost 8,82, media de anul acesta urmând să fie 9,10, iar la Filologie – Limba română ultima medie a fost 8,81, deci media de admitere ar trebui să fie tot aproximativ 9,10.

Liceul de Informatică „Grigore Moisil” – La "Informatică", pe cele 168 de locuri disponibile la profilul Matematică-Informatică s-a intrat anul trecut cu media 9,02. Anul acesta media de admitere ar trebui să fie cu 28 de sutimi mai mare, iar ultima medie să se oprească astfel la 9,30.

Rezultatele finale la Evaluarea naţioanlă vor fi aflate de către elevi şi părinţi, în mod oficial, pe 30 iunie, după corectarea contestaţiilor. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean cred că procentul de promovabilitate, care este de 84%, va mai creşte cu cel puţin un procent. După publicarea rezultatelor oficiale la Evaluare, dar şi după ce se va transmite, pe data de 2 iulie, de la Comisia Naţională de Admitere către judeţe baza de date cu mediile de admitere, pe 3 iulie urmează să fie afişate mediile finale ale candidaţilor. Între 3-5 iulie vor fi eliberate fişele de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alte judeţe. De asemenea, în perioada 3-6 iulie absolvenţii vor completa opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi, urmând ca pe 13 iulie să fie afişate listele cu absolvenţii repartizaţi la fiecare unitate şcolară.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii