Dosarul „Albumul“, fila 2: fostul vice CJ, în arest; mari emoţii pentru succesorul său

EXCLUSIV: Documentul din spatele reţinerii fostului vice de la CJ, Victor Chirilă

marți, 24 noiembrie 2015, 03:00
5 MIN
 EXCLUSIV: Documentul din spatele reţinerii fostului vice de la CJ, Victor Chirilă

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi a fost reţinut ieri de procurori fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual. Dosarul lui Chirilă este disjuns din cel în care preşedintele-suspendat al CJ, Cristian Adomniţei, a fost deja trimis în judecată. Surse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ faptele din spatele inculpării lui Chirilă. Acesta ar fi semnat în locul preşedintelui, în decembrie 2014, un document antedatat privind recepţia fictivă a bunurilor realizate de firma Laser Co. „Plata «prestaţiilor» SC Laser Com SRL era prevăzută în bugetul judeţului Iaşi aferent anului 2014, iar omisiunea efectuării acesteia în acel an ar fi condus la imposibilitatea transferării ilicite a banilor publici în conturile acestei societăţi comerciale“, au explicat sursele. Alin Aivănoaie, actual vicepreşedinte al CJ, este şi el vizat în acest dosar. Acesta ar fi aprobat referatul privind plata facturii către firma Laser Co. Ieri, o altă funcţionară de la CJ, Mihaela Irina Hăpăleţ-Raţă, a fost pusă sub acuzare de DNA. Aseară, Tribunalul Iaşi a decis să judece în această dimineaţă, începând cu ora 9.00, propunerea de arestare preventivă pe numele lui Victor Chirilă.

O nouă filă a dosarului „Albumul“ fost scrisă ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Magistraţii ieşeni au dispus inculparea şi reţinerea pentru 24 de ore a fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Victor Chirilă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual. Acesta fost prezentat aseară Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În jurul orei 19.00, după ce un judecător s-a abţinut, instanţa a decis ca şedinţa în urma căreia se va decide dacă Victor Chirilă va fi sau nu arestat să fie amânată pentru astăzi, începând cu ora 9.00. Ordonanţa de reţinere a acestuia expiră în jurul orei 13.00.

„Ziarul de Iaşi“ prezintă, detaliat, implicarea lui Victor Chirilă în dosarul „Albu­mul“ şi modul în care acesta, susţin pro­curorii, ar fi semnat în fals un document pentru a se asigura că firma Laser Co îşi va putea primi banii pentru servicii neprestate. În morişca procurorilor ar putea ajunge şi Alin Aivănoaie, actual vicepreşedinte al CJ, al cărui nume este, de asemenea, în vizorul DNA.

Reţinerea de ieri

Victor Chirilă mai fusese chemat la DNA pentru a da declaraţii în dosarul „Al­bumul“. În luna iulie, într-o discuţie cu reporterul „Ziarului de Iaşi“, Victor Chirilă admitea că a „semnat nişte acte în acest caz“, însă preciza că va explica procurori­lor că totul ar fi fost legal. Ieri, anchetatorii l-au chemat încă o dată la audieri pe fostul vicepreşedinte al CJ, inculpându-l pe acesta şi dispunând reţinerea pentru 24 de ore. Victor Chirilă a ajuns spre seară la Tri­bunal, unde judecătorii au soluţionat pro­punerea de arestare emisă pe numele său.

Tot ieri, pe lângă Chirilă, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar împotriva Mihaelei Raţă, consilier în cadrul Di­recţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Datele oficiale ale anchetatorilor

Victor Chirilă îşi face apariţia în afa­cerea „Albumul“ în decembrie 2014, pe­rioadă în care era un simplu consilier judeţean. Procurorii spun că, în ciuda faptului că nu mai era vicepreşedinte, Chirilă ar fi ajutat persoanele din comisia de re­cepţie a contractului cu Laser Co să ateste, scriptic, faptul că materialele de promovare ar fi fost furnizate de această firmă in­sti­tuţiei. Concret, Chirilă ar fi semnat în locul preşedintelui procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a bunurilor furnizate scriptic de Laser Co, proces-verbal semnat şi de Mihaela Raţă.

În respectivul proces-verbal, antedatat, cu numărul 30/07.01.2014, se menţiona în mod fals că până pe 19 decembrie 2013 fuseseră livrate CJ 1.000 de albume de pre­zentare, 1.000 de broşuri, 1.000 de DVD-uri, un film de prezentare a judeţului. Raţă ar fi semnat şi documentele privind plata facturii de 334.800 de lei, emisă de Laser Co.

„Cei doi inculpaţi, cunoscând faptul că o parte din bunurile respective nu fuseseră livrate, au urmărit ca SC Laser Co SRL să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri şi, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităţilor în cuantum de 0,1% din contravaloarea serviciilor ră­mase de executat, pentru fiecare zi de întâr­ziere, de la data scadenţei obligaţiilor asumate prin contract şi până la înde­plinirea efectivă a obligaţiilor, penalităţi care curgeau de drept“, au precizat pro­curorii.

De ce a fost nevoie de intervenţia lui Chirilă

Surse judiciare au explicat „Ziarului de Iaşi“ de ce semnătura lui Victor Chirilă a fost atât de importantă în acest caz. Acestea au relatat că, fără implicarea fostului vice­preşedinte, Laser Co nu ar fi putut să îşi mai primească banii. Explicaţia: „Plata «prestaţiilor» SC Laser Com SRL era prevăzută în bugetul judeţului Iaşi aferent anului 2014, iar omisiunea efectuării acesteia în acel an ar fi condus la imposibilitatea transferării ilicite a banilor publici în conturile acestei societăţi comerciale“, au precizat sursele

Acestea au detaliat şi implicarea actualului vicepreşedinte al CJ, Alin Aivănoaie, în acest caz. Pe 18 decembrie 2014, Elena Hanganu, angajatã CJ, a redactat , „refera­tul privind plata facturii fiscale seria IS VES nr. 0001628/12.12.2014 reprezentând contravaloarea contractului de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi“. Documentul a fost transmis, ulterior, pe e-mail, către Carmen Irimescu şi Mihae­la Raţă. „Referatul a fost aprobat de către numitul Aivănoaie Alin, vicepreşedinte al CJ Iaşi, deşi bunurile nu fuseseră predate“, au mai precizat sursele, care au menţionat că Aivănoaie este suspect în acest dosar. Vicepreşedintele CJ Iaşi nu a răspuns ieri la telefon pentru a-şi expune punctul de vedere. 

Dosarul „Albumul“ a fost deja trimis în instanţă aflându-se pe rolul Tribunalului Iaşi. Cristian Adomniţei este acuzat de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, procurorii menţionând despre acesta că ar fi încercat să acopere ilegalităţile comise de subalternele sale, inclusiv prin intimidarea echipei de audit din cadrul CJ, care a des­coperit neregulile. Adomniţei nu recu­noaşte faptele imputate de procurori. În dosarul trimis deja în instanţă mai sunt inculpate Teodora Jinga, Carmen Iri­mescu şi Letiţia Popa, administratorul fir­mei Laser Co. Prejudiciul din acest dosar se ridică la peste 391.000 de lei, potrivit DNA.

Comentarii