O scoala din Iasi, pe lista neagra a guvernului turc

EXCLUSIV: Inamicii din Iasi ai presedintelui Erdogan

joi, 21 iulie 2016, 02:02
7 MIN

Ambasadorul Turciei în România a lansat zilele trecute un atac extrem de dur la adresa unităţilor de învăţământ din cadrul „Lumina Instituţii de Învăţământ SA“, precizând că acestea sunt finanţate din SUA de clericul Fethullah Gülen, indicat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca fiind în spatele puciului ce l-a vizat. Printre şcolile din grupul „Lumina“ se află şi Şcoala Spectrum, o unitate de învăţământ apreciată în Iaşi, directorul acestei şcoli fiind vicepreşedinte la nivel naţional al grupului „Lumina“. Reprezentanţii instituţiilor neagă acuzaţiile, deşi activitatea şcolilor este mediatizată intens în ziarele controlate de Gulen. Cifrele financiare din spatele „Lumina Instituţii de Învăţământ“ sunt impresionante: doar în 2015, profitul curat al firmei a fost de 5 milioane de lei. Aceleaşi persoane controlează şi o fundaţie ce deţine o universitate din Bucureşti, şi care a raportat un „profit“ de 3,7 milioane de lei. 780 de persoane lucrează, în România, la şcolile „Lumina“, printre acestea fiind şi un liceu din Bucureşti ce furnizează un număr impresionant de olimpici internaţionali.

Grupul de şcoli private despre care am­basadorul Turciei în România, Asoman Koray Ertaş, spune că ar fi finanţate de inamicul numărul 1 al preşedintelui Turciei, Recep Tay­yip Erdogan, deţine şi o şcoală privată în mu­nicipiul Iaşi. Grădiniţa şi şcoala primară Spectrum este situată pe bulevardul C.A. Rosetti, în apropierea sediului DNA, şi, potri­vit propriei prezentări, a fost înfiinţată încă din 2010, sub egida „Lumina Instituţii de Învăţă­mânt SA“. Această firmă a fost înfiinţată la Constanţa în 1993, şi deţine, în prezent, 10 unităţi de învăţământ în România, şi sute în lume, printre care şi cea de la Iaşi. Este vorba de două licee, şapte şcoli şi o universitate. Grupul mai controlează, prin intermediul unei fundaţii, şi o universitate din Bucureşti.

De unde a pornit scandalul

Controversele din jurul celor 11 unităţi de învăţământ au fost lansate, la finele săptămânii trecute, de ambasadorul Turciei. În contextul tentativei de lovitură de stat eşuate din Turcia şi a faptului că preşedintele Erdogan l-a indicat ca vinovat de puci pe clericul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA, ambasadorul Ertaş a spus că mişcarea ideologică a lui Gülen, denumită „mişcarea gulenistă“, ar finanţa 11 şcoli în România.

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România şi or­ganizaţii umanitare. De asemenea, când vor­beşte pentru presa străină, transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întu­necată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi în­totdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit, şi atunci să ajungă la cârma institu­ţiilor. În ultimii doi ani, am văzut această faţă urâtă a sa“, a spus Ertaş, la o emisiune televizată.

Acesta a catalogat „mişcarea gulenistă“ ca fiind una de tip „terorist“.

Reacţiile

Ambasadorul nu a indicat în clar grupul de şcoli „Lumina“, însă precizia cifrelor oferite de demnitar i-a determinat pe reprezentanţii „Lu­mina Instituţii de Învăţământ SA“ să reac­ţioneze. La solicitarea „Ziarului de Iaşi“, aceştia ne-au transmis în cursul zilei de ieri că acuzaţiile demnitarului turc sunt false şi că ar putea să îl dea în judecată pe ambasador.

„Menţionăm că şcolile noastre nu au legătură cu partide politice sau ideologii, fiind şcoli multiculturale şi multireligioase. De asemenea, subliniem că în cadrul Şcolilor Lumina nu se desfăşoară acţiuni cu caracter religios. Respingem cu fermitate acuzaţiile nefondate, făcute cu rea-credinţă de către ambasadorul Turciei la Bucureşti, şi ne rezervăm dreptul de a ne apăra pe toate căile instituţionale împo­triva acestor acuzaţii. Regretăm atitudinea ambasadorului, care, într-un context politic complicat, a ales să aducă acuzaţii grave unor unităţi de învăţământ de elită din România, fără să ofere cea mai mică dovadă în sensul celor susţinute public“, ne-au transmis aceştia.

Ce ştim până acum

Având în vedere cele două puncte de vedere contrare exprimate pe acest subiect, vom prezenta doar faptele identificate de reporterii „Ziarului de Iaşi“, referitor la presupusa apartenenţă a „Lumina Instituţii de Învăţământ“ la mişcarea gulenistă.

Despre această mişcare gulenistă au fost lansate, de-a lungul timpului, mai multe ipoteze, cea mai dură fiind cea relatată într-un articol al reputatului cotidian german Der Spiegel, în care acestă mişcare este catalogată ca fiind „sectă“ ce îşi propune să pună mâna pe puterea din Turcia. De asemenea, acelaşi cotidian susţine că mişcarea, ce mai este cunoscută sub numele de „Hizmet“, ar deţine şcoli în nu mai puţin de 140 de ţări din lume, fără a le nominaliza.

Mişcarea gulenistă are ca mijloace de propagare a activităţii mai multe site-uri, printre care şi cel ce a fost până recent ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, Zaman. Acest ziar, închis de Erdogan, are şi un cotidian omolog în România, Rozaman, în ale cărui pagini, frecvent, sunt promovate laolaltă fie mesajele lui Fethullah Gülen, fie activitatea şcolilor din grupul „Lumina“. O serie de ediţii ale acestui ziar, consulate de „Ziarul de Iaşi“, prezintă nenumărate articole referitoare la rezultatele şcolilor deţinute de turci sau inter­viuri cu persoane din conducerea „Lumina Instituţii de Învăţământ“.

De asemenea, „Ziarul de Iaşi“ a identificat materiale pe site-urile mişcării guleniste în care activitatea şcolilor „Lumina“ sunt lăudate. În aceste articole sunt enumeraţi, printre alţii, fostul premier Victor Ponta, un apropiat al lui Erdogan, sau fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în conjuncturi laudative la adresa „Lumina Instituţii de Învăţământ“.

Datele concrete

„Lumina Instituţii de Învăţământ SA“ a fost înfiinţată în 1993 şi are sediul social în Constanţa, judeţ în care există o importantă minoritate turcă. Societatea pe acţiuni are un capital subscris de 2,3 milioane de lei, având următorii acţionari: Ozdemir Murat (cetăţean turc, născut în Germania), Sali Chousein Chatzi (cetăţean grec), Akyol Hamdi (cetăţean turc), Goktaş Fatih (cetăţean turc), Gokcel Ragip (cetăţean turc), Fatih Gursoy (cetăţean turc), Huseyin Padem (cetăţean turc).

Printre persoanele cu funcţie de conducere din socie­tate se numără şi Altun Bedirhan, ce este director adjunct al „Lumina Instituţii de Învăţă­mânt“. Bedirhan este directorul şcolii Spectrum Iaşi.

Potrivit datelor de la Ministerul Finan­ţelor, firma a raportat pentru anul 2015 un număr de 492 de angajaţi şi un profit brut de aproape 6 milioane de lei. În acelaşi an, cifra de afaceri a societăţii a fost de 41 de milioane de lei, în timp ce doar activele imobilizate s-au ridicat la 106 milioane de lei.

La rândul ei, Fundaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“ îi are în conducere pe Katirci Salih, Karahoz Ali Riza şi Oz Mustafa. Fundaţia are sediul în Bu­cureşti şi a fost autorizată în 2008. Pentru anul 2015, a transmis Ministerului Finanţelor că a avut 290 de angajaţi şi un profit de 3,7 milioane de lei.

Reacţia directorului şcolii din Iaşi

Altun Bedirhan, directorul Spectrum Iaşi, a transmis ieri un mesaj părinţilor, prin intermediul paginii sale de Facebook, comentând şi acuzaţiile aduse de ambasadorul Turciei.

„În ceea ce ne priveşte, deşi instituţiile noastre sunt instituţii internaţionale, în care învaţă copii din peste 40 de ţări ale lumii, cu familii provenind de pe continente diferite, având credinţe diferiţe, iar personalul nostru didactic provine dintr-o varietate de ţări ale lumii, segmentul de origine turcă reprezentând doar un mic procent, ne-am trezit fără voia noastră, peste noapte, menţionaţi într-un mod nedrept şi care nu reflectă realitatea, în cadrul unei emisiuni de televiziune“, a început Bedirhan, care a continuat spunând că „noi facem educaţie, şi nu politică“.

Directorul a mai adăugat că şcolile Spectrum predau după programe româneşti sau internaţionale, şi nu după un curriculum turc, adăugând că şcolile „Lumina“ nu fac discriminare indiferent de religia celor care învaţă acolo.

„Ştim câtă muncă şi dăruire stă în spatele rezultatelor noastre, de aceea nu ne este teamă să luăm o poziţie fermă atunci când suntem implicaţi, pe nedrept, într-un război care nu ne aparţine, tocmai pentru că rezultatele noastre, binecunoscute în Romania, îi ajută pe alţii să se promoveze prin intermediul nostru. Noi avem însă o singură misiune de la care nu ne abatem: aceea de a-i educa pe copiii dumneavoastră în cel mai bun mod cu putinţă, pentru a avea cel mai bun start în viaţă“, a mai transmis Bedirhan.

Dincolo de controversele referitoare la apar­tenenţa sau nu a şcolilor „Lumina“ de mişcarea gulenistă, trebuie menţionat că unităţile de în­văţământ sunt considerate a fi foarte bune, rezultatele la concursurile sau olimpiadele in­ter­naţionale ale elevilor acestor şcoli fiind de-a dreptul impresionante.

Comentarii