EXCLUSIV: Un dosar care zguduie IPJ Iaşi: Viol în arest. Trei poliţişti cercetaţi

joi, 25 mai 2017, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Un dosar care zguduie IPJ Iaşi: Viol în arest. Trei poliţişti cercetaţi

Trei cadre de Poliţie din municipiul Iaşi sunt urmărite penal după ce au „dormit“ în post, în timp ce lângă ei un minor de 16 ani era supus unor perversiuni sexuale de nedescris. Procurorii care se ocupă de caz spun că poliţiştii ar fi trebuit să se asigure că infractorii arestaţi pentru reeducare, toţi minori, nu comit alte infracţiuni chiar sub nasul lor. Nu au făcut-o, şi pentru asta pot plăti cu funcţia. Toţi trei sunt suspecţi într-un dosar al Parchetul şi, până în toamnă, cel mai probabil vor fi trimişi în judecată. Cum a fost posibilă grozăvia?

Anchetă fără precedent derulată de procurorii ieşeni împotriva a trei agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Trei oameni ai legii din cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din Iaşi sunt cercetaţi penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, fiind acuzaţi că nu ar fi supravegheat o celulă în care se aflau infractori minori când unul dintre aceştia a fost violat cu sălbăticie de colegi. Gheorghe Davidoaia, Paraschiv Gheorghiţă Negoescu şi Paul Pristanda au calitatea de „suspect“ în dosar, fapt confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Monica Palaghia. „În acest caz a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Dosarul este în lucru“, ne-a spus Palaghia.

Dosarul va fi gata până în toamnă

Cei trei oameni ai legii ar fi trebuit, potrivit acuzării, să fie vigilenţi şi să se asigure că violul a cărui victimă a fost minorul Marian G. nu se va produce. Adolescentul, de 16 ani la momentul comiterii faptei, a fost violat cu sălbăticie de doi colegi de celulă, în noiembrie 2015, pe când era arestat într-un dosar de furt. Cei doi violatori au fost, între timp, condamnaţi la câte 4 ani şi 6 luni de detenţie într-un centru de reeducare deoarece, la rândul lor, la momentul faptei, erau minori. Părinţii lor au fost obligaţi, de asemenea, să achite daune de 30.000 de euro victimei.

Dosarul în care cei trei poliţişti menţionaţi sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu va trebui finalizat de procurori până cel târziu în luna noiembrie. Termenul a fost stabilit de judecători, care au analizat o contestaţie referitoare la tergiversarea cercetărilor, depusă de familia victimei. „Noi ne-am adresat instanţei pentru accelerarea urmăriri penale, iar judecătorii ne-au admis solicitarea. Trauma produsă atunci victimei persistă şi acum, şi sunt sunt sigură că acest dosar se va finaliza cu o trimitere în judecată“, ne-a spus avocata Gianina Poroşnicu, apărătoarea minorului.  La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, prin intermediul purtătorului de cuvânt, ne-au precizat că nu comentează dosarul aflat pe rolul Parchetului.

Detaliile abominabile ale violului

Marian G. a fost arestat la începutul lunii noiembrie 2015, de către Judecătoria Paşcani, fiind acuzat de tâlhărie calificată. Minorul ar fi intrat în locuinţa unui consătean, pe care l-ar fi lovit şi de la care a sustras ţigări şi bani. Ulterior arestării sale, Marian G. a fost adus la Iaşi, unde a fost depus într-o celulă a Centrului de Reţinere şi Arestare, aflat în clădirea Poliţiei municipale din zona centrală a oraşului. În celula sa se mai aflau, cel puţin la momentul comiterii faptei, încă patru persoane. La finele lunii noiembrie 2015, Judecătoria Paşcani a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Procurorii au contestat decizia, iar pe 2 decembrie 2015 Tribunalul Iaşi a întors soluţia şi a stabilit ca minorul să rămână în arest preventiv. După ce s-a întors de la Tribunal, adolescentul se afla în celulă şi alături de Ştefan Robert Bucătaru şi Ionuţ Marian Dinu, ambii arestaţi după ce au furat din diverse biserici. Tatăl lui Marian G. a povestit că fiul său, aflat pentru prima dată în arest, fusese umilit şi bătut de cei doi şi în perioada premergătoare violului. „A doua zi dimineaţă (n.r. – după viol), m-a anunţat şeful de post că trebuie să merg la Iaşi. La Iaşi, el mai era în celulă cu patru băieţi. Am vorbit cu el şi mi-a spus ce a păţit. A început să plângă şi mi-a spus că i-au băgat penisul în fund… Că au vrut să îi bage penisul în gură… Că i-au pus spermă în linguriţă şi i-au dat să înghită…“, a povestit Gheorghe G., pentru „Ziarul de Iaşi“. 

 

 

Comentarii