De Business

Punem punctul pe știi

Fabrica de cărămizi loveşte decisiv în poarta SIF Moldova

miercuri, 08 iulie 2015, 01:50
2 MIN
 Fabrica de cărămizi loveşte decisiv în poarta SIF Moldova

SIF Moldova pierde teren în disputa cu fabrica de cărămizi de la Iaşi. Delistarea fostei Ceramica de pe piaţa RASDAQ poate costa societatea până la 10,3 milioane lei. În noul raport de evaluare întocmit de un evaluator independent, preţul pentru răscumpărarea unei acţiuni emise de Ceramica a fost stabilit la valoarea de 0,6957 lei.

Anterior, cuantumul stabilit era de 0,6929 lei, iar 109 acţionari, ce împreună deţin circa 13% din totalul titlurilor emise de societate, îşi exprimaseră în luna aprilie a acestui an dreptul de retragere. „Precizăm faptul că acţionarii care au depus cereri de retragere din societate au dreptul de a-şi retrage cererile în termen de 10 zile lucrătoare de la data acestui raport”, se arată în raportul semnat de conducerea Brikston Construction Solutions SA şi transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În luna aprilie a acestui an, SIF Moldova, cu o deţinere de 6,48% la fabrica de cărămizi de la Iaşi, a contestat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) raportul din care reieşea preţul de 0,6929 lei per acţiune. Tot la acea dată, printr-un demers întreprins la Tribunalul Iaşi, SIF Moldova obţinuse şi suspendarea aplicării procedurii de retragere din societate. Ulterior, conducerea ASF a obligat Brikston Construction Solutions SA să întocmească un nou raport de evaluare pentru stabilirea cuantumului care va fi plătit acţionarilor care şi-au exprimat intenţia de retragere din societate.

Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul „Bursa”, reprezentanţii SIF Moldova considerau că preţul just per acţiune ar trebui să fie de 1,01 lei, cu 30% mai mare decât cel calculat în raport. „Strategia acţionarului majoritar şi a emitentului Brikston-Ceramica de a întocmi un raport de evaluare în temeiul Legii 151/2014 (de desfiinţare a pieţei Rasdaq – n.red.) şi a nu efectua oferta publică obligatorie, aduce prejudicii importante acţionarilor minoritari, ca urmare a diferenţei de preţ/acţiune, rezultând beneficii nemeritate pentru aceştia. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât obligaţia de ofertă publică s-a născut înainte de adoptarea Legii nr. 151/2014, acţionarii fiind puşi în situaţia să accepte un preţ mai mic în termenul de retragere a acţiunilor de la tranzacţionare”, declarau anterior reprezentanţii SIF Moldova, citaţi de „Bursa”.

 

 

Comentarii