De Business

Punem punctul pe știi

Falimente în serie: cine este în spatele lor?

marți, 12 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 Falimente în serie: cine este în spatele lor?

Finanţele sunt în război cu un om de afaceri basarabean care a înregistrat mai multe insuccese în afaceri şi a lăsat în urmă datorii greu de acoperit.

 

Fiscul ieşean i-a cerut basarabeanului Vitalie Munteanu, care are şi cetăţenie română, să suporte din propriul buzunar datoria de peste 57.000 euro pe care firma Megamax, unde este acţionar, o are de plătit la bugetul de stat. Potrivit informaţiilor din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, Vitalie Munteanu a mai fost acţionar în firme care au fost radiate din registrul Comerţului lăsând obligaţii neonorate faţă de bugetul de stat. În cazul Megamax, societate cu activitate în domeniul comerţului cu ridicata înfiinţată de Munteanu în noiembrie 2000, insolvenţa a apărut la cererea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, depusă la Tribunal în noiembrie 2012.

 
De unde au plecat problemele
 
Conform bilanţurilor contabile depuse la Fisc, societatea nu a mai desfăşurat activitate din anul 2006, însă până atunci a înregistrat afaceri şi de peste opt milioane lei. „Debitoarea a desfăşurat o activitate de execuţie staţii de distribuţie Lukoil, precum şi producţie şi comercializare pavele din beton la punctul de lucru din Târgu Neamţ. Principalul client al societăţii a fost SC Valgab SRL cu care debitoarea a intrat în conflict în decursul anului 2004, când garanţia de bună execuţie reţinută până la recepţia finală a lucrărilor a fost contestată şi refuzată la plată, deşi iniţial fusese acceptată şi confirmată ca sold în contabilitate, fapt ce a dus la întreruperea relaţiilor comerciale, chiar dacă mai existau contracte în desfăşurare. Întrucât garanţiile au fost facturate, acestea au generat TVA şi impozit pe profit, dar nefiind încasate, sumele iniţiale datorate bugetului de stat au acumulat majorări şi penalităţi”, a explicat lichidatorul judiciar formarea prejudiciului la bugetul de stat. Acesta a mai notat că Megamax a câştigat sumele datorate de Valgab şi le-a direcţionat la bugetul de stat şi a câtigat şi un proces privind penalităţile de peste 280.000 lei, însă încă nu le-a recuperat de la fostul partener de afaceri. Ca urmare a acestui conflict, firma nu şi-a mai derulat activtiatea, după ce Fiscul a instituit poprire pe toate bunurile şi conturile societăţii. După demararea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar a găsit doar un stoc de marfă în patrimoniul societăţii, însă nu a reuşit să găsească un cumpărător nici măcar când a fost scos la vânzare cu preţul de pornire de 30% din valoarea de evaluare, astfel că Fiscul s-a îndreptat împotriva administratorului Vitalie Munteanu pentru recuperarea sumei de 254.000 lei.
 
Datorii către „Palme”
 

Numele lui Vitalie Munteanu mai apare în cazul unor firme falimentate şi dizolvate din care bugetul de stat a ieşit prejudiciat. La firma Macony Trade House, în cadrul unei şedinţe a Adunării Asociaţilor s-a discutat inclusiv propunerea realizării unei expertize judiciare, unul din puncte privind identificarea şi stabilirea sumelor de bani ridicate din averea societăţii  şi nejustificate şi/sau folosite în interes personal de Vitalie Munteanu. În septembrie 2015, şi în acest dosar a fost depusă o cerere de atragere a răspunderii personale pentru pasivul firmei, alături de Munteanu fiind judecaţi şi Afanasii Salinschi şi Vaceslav Parasca. În acest caz, Fiscul are de recuperat circa 4,7 milioane lei, din care suma de aproximativ două milioane lei este creanţă garantată şi suma de 2,7 milioane lei este creanţă bugetară. Cea mai mare sumă de recuperat acceptată la masa credală, peste 53,3 milioane lei, este revendicată de firma Lastor Invest Corp, controlată de afaceristul controversat Alexandru Palii, care figura la un moment dat pe o listă cu informatori KGB cu numele de cod „Palme”, informaţie dezminţită de afacerist. Palii a fost chiar director în cadrul firmei Macony Trade House la un moment dat şi, în prezent, investeşte prin societatea Lastor Invest Corp în ridicarea a două blocuri turn în zona Grădinari. Într-un alt caz de faliment, al firmei Print-Pro Internaţional, Fiscul a obţinut în urmă cu un an atragerea răspunderii personale a lui Vitalie Munteanu pentru o datorie la buget de 216.000 lei. În cazul unei alte firme unde Munteanu este acţionar, Levi MV Inter, în prezent în faliment, creditorii au de recuperat peste 25 milioane lei, potrivit tabelului definitiv de creanţe, din care suma de un milion lei este revendicată de Fisc. 

 

 

Comentarii