Fâstâceli: Cât durează la Iaşi soluţionarea unui banal dosar de violenţă

marți, 13 ianuarie 2015, 02:57
3 MIN
 Fâstâceli: Cât durează la Iaşi soluţionarea unui banal dosar de violenţă

Bâlbâieli ale justiţiei într-un dosar în care doi recidivişti din Iaşi au fost scoşi de sub urmărire penală de un tânăr procuror. Indivizii au bătut un taximetrist care a refuzat să îi primească în maşină. În primă fază, procurorul de caz a precizat, în mod bizar, că fapta acestora nu prezintă pericol social. Șefa unităţii l-a contrazis, însă, infirmând soluţia.

Doi bătăuşi din Iaşi au fost la un pas de a scăpa de acuzaţii după ce un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie a considerat că fapta lor nu prezintă pericol social. Indivizii au bătut fără motiv un taximetrist, însă au fost scoşi de sub urmărire penală de către procurorul Andreea Roxana Ne­grea, care le-a aplicat o amendă ad­ministrativă. Dosarul a ajuns însă pe masa şefei unităţii de Parchet, Mo­nica Palaghia, care a infirmat soluţia dată de colega sa şi a cerut redes­chiderea urmăririi penale în cazul celor doi bătăuşi.

Bătăuşii sunt recidivişti

Deşi un aparent dosar de lovire şi alte violenţe, dosarul instrumentat iniţial de procurorul Andreea Negrea se referă la o faptă petrecută acum aproape trei ani. Protagonişti sunt ieşenii Costel Mantu (29 de ani) şi Constantin Alin Baicu (30 de ani). Pe 20 aprilie 2012, cei doi se aflau, ală­turi de mai multe persoane, pe şo­seaua Tudor Neculai, din CUG, in­tenţionând să intre în maşina părţii vătămate, taximetristul Andrei-Con­stantin L. „Întrucât numărul de persoane era mai mare decât cel permis de lege, partea vătămată a refuzat efectuarea cursei, motiv pentru care între părţi s-a iscat un conflict, cei cercetaţi în cauză lovind taximetristul cu mâinile şi picioarele“, au precizat procurorii.

În timpul agresiunii, taximetristul ar fi scos un spray-la­crimogen pentru a se apăra. El a avut nevoie ulterior de 5-6 zile de îngrijiri medicale. În motivarea soluţiei, pro­curorul Andreea Roxana Negrea caracteriza fapta celor doi ca fiind „în mod vădit lipsită de importanţă“. „Cu privire la circumstaţele reale expuse mai sus, ce caracterizează fapta comisă ca fiind una care aduce o atingere minimă valorilor sociale apărate de legea penală, vor fi avute în vedere în detrimentul circumstanţelor personale ale învinuiţilor, ambii cunoscuţi cu antecedente penale, având în vedere că fapta, prin conţinutul său concret, este în mod vădit lipsită de importanţă“, mo­tiva procurora Negrea.

SUP aplicat netemeinic

Concluziile sale s-au dovedit a fi însă eronate. Partea vătămată a formulat o plângere împotriva rezoluţiei emi­se iniţial, iar actuala şefă a Parchetului Local, Monica Palaghia, a constatat că soluţia dată de colega sa nu a fost una temeinică. „Analizând materialul de urmărire penală şi conţinutul ordonanţei atacate, constat că procurorul a aplicat în mod netemeinic dispoziţiile art. 18 ind. 1 (n.r. – scoaterea de sub urmărire pe­nală) motivând că fapta aduce o atingere minimă valorilor sociale ocro­tite de lege“, se arată în ordonanţa semnată recent de Monica Palaghia. Aceasta a dispus trimiterea dosarului către judecătorul de cameră preliminară, care poate dispune reînceperea urmăririi penale pentru cei doi bătăuşi.

„Consider ca este un prim pas spre dreptate. Cei doi trebuie sa fie traşi la raspundere proporţional cu gradul de pericol social al faptei pe care au comis-o“, a precizat Răzvan Huţanu, avocatul taximetristului bă­tut.

Comentarii