Federaţia Sanitas dă adunarea la Prefectură. Protest împotriva grilei de salarizare

marți, 19 aprilie 2016, 01:52
2 MIN
 Federaţia Sanitas dă adunarea la Prefectură. Protest împotriva grilei de salarizare

Sindicalişti din domeniul bugetar se vor aduna mâine, între orele 14 şi 15, în faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirile legate de prevederile Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind noua grilă de salarizare a bugetarilor.  

Acţiunea de protest va avea loc la nivelul întregii ţări, iar cele 11 revendicări vor fi expuse în faţa prefecturilor din mai multe judeţe. Printre acestea se numără eliminarea inechităţilor salariale pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar şi asistenţă socială, dar şi creşterea salariilor angajaţilor cu 25%. Se doreşte acordarea sporurilor specifice medicilor pentru perioada în care sunt de gardă, dar şi acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul bugetar.

Sindicaliştii cer adoptarea unor noi regulamente de sporuri, dar vor şi alocarea a 6% din PIB atât pentru sănătate, cât şi pentru învăţământ. „Acţiunile de protest sunt concentrate la nivelul confederaţiei, căci la aceeaşi dată vor fi prezente toate sindicatele bugetare în faţa prefecturii cu o listă mai lungă de revendicări. Picătura care a umplut pa­harul şi ne-a determinat să radicalizăm acţiunile a fost acel proiect de ordonanţă de urgenţă care, în loc să corecteze eventualele inechităţi şi să discutăm de creşterea veniturilor la anumite categorii de bugetari, este un act normativ care le tăia unora dintre colegi 30% din venituri. La majoritatea categoriilor din sistemul sanitar erau reduceri pe linie la medici, la asistenţi şi la infirmieri“, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele Federaţiei Sanitas, filiala Iaşi.

Dacă acţiunile de protest vor rămâne fără răspuns, în perioada 9 – 13 mai, Federaţia Sanitas va organiza adunări publice în faţa Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor. În funcţie de rezultatele obţinute în urma negocierilor, pe 15 iunie se va organiza un miting în faţa Guvernului. 

 

Comentarii