Femeia atacată de câini la Ciric se simte mai bine. Altă pacientă are nevoie de o grefă de piele

joi, 08 decembrie 2016, 02:57
2 MIN
 Femeia atacată de câini la Ciric se simte mai bine. Altă pacientă are nevoie de o grefă de piele

Cele două paciente internate în spitalele ieşene cu multiple muşcături de câini sunt în stare stabilă.

Elena Tudosă, victima câinilor maidanezi din apropierea lacului Veneţia, se află în continuare la Spitalul de Boli Infecţioase. Pacienta care a fost muşcată pe tot corpul de o haită de 15-20 de câini urmează un tratament specific pentru prevenirea infecţiilor, după ce marţi, 6 decembrie, a fost transferată de la Spitalul „Sfântul Spiridon” cu febră (VEZI AICI).

În plus, pacienta internată cu cel puţin 40 de plăgi muşcate urmează schema de tratament antirabic, fiindu-i administrate deja primele doze de vaccin împotriva rabiei. „Pacienta este internată în stare stabilă, continuăm schema de tratament începută de acum câteva zile”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Cealaltă victimă, o femeie de 59 de ani din Grajduri care a fost atacată de câini de curte, este monitorizată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Potrivit medicilor, femeia care este muşcată de picioare are nevoie de tratament timp de câteva zile şi apoi, pentru zona cea mai afectată de muşcături, de o grefă de piele. „Pacienta are o plagă delabrantă (n.r. cu pierdere de substanţă) pentru care are nevoie de o grefă de piele, dar momentan starea nu-i permite acest lucru”, a explicat profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

La rândul ei, victima din Grajduri a început schema terapeutică împotriva rabiei, prin administrarea de vaccin antirabic în mai multe rânduri. Medicii infecţionişti arată că, deşi în cazul celor două paciente nu a fost necesar, lipsa serului antirabic din spitalele de profil este o problemă pe care Ministerul Sănătăţii nu a rezolvat-o încă.

Cu toate că, printr-un comunicat de presă, ministerul a anunţat încă de pe 7 noiembrie că distribuitorul unic Unifarm a început demersurile pentru refacerea stocurilor, în unităţile medicale încă nu a ajuns produsul farmaceutic. „În toate spitalele din ţară nu se găseşte ser antirabic. L-aş întreba pe domnul ministru când găseşte o soluţie pentru această situaţie care persistă de câteva luni în sistemul sanitar”, a mai completat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase, numărul persoanelor muşcate de animale în intervalul 2011-2015 este în descreştere. Totuşi, în 2016, s-au înregistrat mai multe cazuri faţă de anul trecut. 

Comentarii