De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii au aflat la Palatul lui Cuza ce fonduri vor primi după 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a fost prezent ieri în judeţ pentru a discuta cu autorităţile publice din domeniu şi cu fermierii.

vineri, 07 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Fermierii au aflat la Palatul lui Cuza ce fonduri vor primi după 2014

În jur de două sute de fermieri din judeţ s-au întâlnit ieri cu Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul a două sesiuni de discuţii.

În prima parte a fost vorba de o întâlnire consultativă la nivel regional cu reprezentanţii instituţiile publice din agricultură, iar după-amiaza a avut loc o întrevedere cu fermierii. În cadrul manifestărilor s-a discutat despre planurile pe termen lung legate de agricultură, dar şi despre factorii care au legătură cu acest sector de activitate. În ceea ce priveşte dezbaterile, ele s-au axat pe trei puncte importante: PAC 2014-2020, Programe de susţinere a fermierilor, dar şi impactul regionalizării asupra agriculturii româneşti. A fost o întâlnire cu Ministrul Agriculturii, în cadrul căreia agricultorii au adresat întrebării şi la care li s-a răspuns cât mai bine cu putinţă. S-au abordat mai multe subiecte, dintre care aş putea aminti lucruri legate de legea pajiştilor sau subvenţia pentru motorină”, a declarat Sergiu Jităreanu, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Anghel Ficu, director la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP), a venit în completarea acestuia, precizând că la evenimentul de ieri s-au adresat întrebări din toată gama legate de agricultură. Fermierii au fost interesaţi de multe aspecte, motiv pentru care au şi adresat întrebări legate de subvenţii, plăţi directe şi alte lucruri”, a menţionat Ficu. Am contactat de asemenea şi unul dintre fermierii care au asistat ieri la discuţiile cu Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a obţine un punct de vedere despre ce s-a întâmplat pe parcursul zilei. În general, s-a discutat despre ceea ce se va întâmplă de la 2014 încolo, despre politici agricole comune, dar s-au discutat de asemenea şi lucruri interne. Au fost şi subiecte legate de dezvoltarea zootehniei, în special lucruri despre creşterea de vaci”, a declarat Aurel Placinschi, cel care are la Ţigănaşi o fermă de creştere a vacilor. Întregul eveniment s-a desfăşurat la Palatul Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, fiind organizat de către Abplus Events şi Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi.

 

Comentarii